Editorial

Editorial Ţiganiada din Satul de Vacanţă - o epopee modernă pe care o ştim cu toţii şi nu facem nimic


Ne amintim cu drag de vremea în care la Teatrul de Vară din Mamaia erau invitaţi comedianţi cunoscuţi la vremea respectivă; nu erau numiţi actori de stand-up comedy, dar cu toţii le ştiam numele: Ţociu, Palade, Vacanţa Mare etc. Acum, totul e paragină acolo şi doar o nostalgie fină mai pluteşte în aer. Asta dacă nu este complet acoperită de mirosul de kebab tăiat pe ritmuri orientale sau de „tentacule c.“, pentru că nu li se permite să scrie tentacule caracatiţă, când preparatul nu conţine caracatiţă. Şi asta nu este tot.
 
Satul de Vacanţă s-a transformat, dintr-un loc în care copiii mici şi copiii mari se relaxau, mâncau o vată de zahăr, un măr caramelizat, beau o răcoritoare, într-o scenă din „Las Fierbinţi”. Dacă o luăm la pas, e jale, pentru a folosi un limbaj apropiat celor care au distrus zona. Odată ce treci podul de peste canal dinspre Satul de Vacanţă, auzi din toate părţile sunete care par rupte din telenovelele indiene. Ritmuri orientale, muzică la un volum atât de ridicat, încât ar trebui să vii cu o întreagă galerie pentru a comanda ceva de mâncare. Mirosul este aproape execrabil. Nu ştiu de ce Protecţia Consumatorilor nu ia la puricat buticurile acelea din zonă, unde hamsia e şprot, calamarul e orice altceva, iar porumbul fiert arată de plastic. Se vând icoane sfinţite de Arhiepiscopia Tomisului, iar alături, haine la 10 lei bucata sunt întinse pe o cutie.
 
Oamenii preferă aglomeraţia aceea, ţinând copiii atârnaţi pe umeri, în braţe, târâţi pe jos, într-un haos necontrolat. Nu zic de mizeria lăsată de turişti, căci nu are rost. La fiecare local găseşti nelipsitul lăutar, care urlă în microfon în funcţie de valoarea bancnotei primite.
 
Şi noi suntem de vină. Am lăsat ca totul să se degradeze în jurul nostru, iar precum vulturii deşertului, cadavrul a ceea ce reprezenta Satul de Vacanţă a fost devorat de prădători. Au pus stăpânire pe loc, iar noi suntem simpli spectatori.
 
Da, îmi amintesc de nebunia împărtăşită cu prietenii când ne dădeam în maşinuţe, de spaima simţită în „Tunelul Groazei”, de liniştea care era în Satul de Vacanţă. Îmi amintesc când părinţii ne duceau în weekend să ne dăm în „tiribombe“ şi ne încercam norocul cu un loz. Alergam de la o maşinuţă la un carusel şi nu ne împiedicam de gunoaie. Ne împiedicam de mingile altor copii sau de trotinetele noastre. Se auzea clovnul care transforma un banal balon în sabie, pentru a ne lupta cu alţi copii. Acum totul a ajuns o epopee... o ţiganiadă
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine reabilitează podeţele pietonale din parcul Tăbăcărie şi Satul de Vacanţă? (document)

11 Oct 2018 913

Operațiune de dezinsecție în Constanţa. Când şi în ce zone se va acţiona (galerie foto)

08 Aug 2018 3414

Polaris M Holding a acţionat la intrare în Satul de Vacanță, în dreptul pasarelei Iaht

06 Aug 2018 684

Iată că se poate! Canalul din Satul de Vacanţă a fost igienizat de către Apele Române (galerie foto)

24 Jul 2018 6471

Litoralul pentru toţi Canalul care traversează Satul de Vacanţă, focar de infecţie. Imagini înspăimântătoare. Ce spun autorităţile (galerie foto)

24 Jul 2018 8033

Atacat, bătut și mușcat, în Satul de Vacanță! Victima este un polițist aflat în misiune

02 Jul 2018 1515

Polițist lovit în Satul de Vacanță. Atacatorul, reținut și audiat de oamenii legii

01 Jul 2018 1361

Podeţele pietonale din Satul de Vacanţă şi parcul Tăbăcărie intră în reparaţii. Primăria Constanţa pregăteşte o nouă licitaţie!

12 May 2018 1346

Spațiile pentru tonete amplasate în Mamaia, Constanța și Satul de Vacanță pe timpul verii, scoase la licitație de municipalitate

12 May 2018 919

Acțiuni de control în Satul de Vacanță și Stațiunea Mamaia. Polițiștii locali au aplicat amenzi (galerie foto)

21 Apr 2018 1228

Acțiune de control a polițiștilor locali în Stațiunea Mamaia și Satul de Vacanță. Ce nereguli au fost constatate și ce sancțiuni au fost aplicate

17 Apr 2018 997

Casa Olt a obţinut un nou act de la municipalitate. Vezi pentru ce a fost solicitat!

16 Feb 2018 700

Varzari, placinte cu varza

05 Jan 2018 745

Varzari, placinte cu varza

08 Dec 2017 808

Familia lui Ghiţă Pelehra şi-a extins afacerile. Iată cu ce se va ocupa!

09 Nov 2017 1948