A trecut un an de la un incident deosebit de grav petrecut la o unitate militară din Mamaia! Un soldat a fost atacat în post și i-a fost sustrasă arma

În urmă cu exact un an, la data de 19 martie 2022, un tânăr militar din Constanța ar fi fost atacat de o persoană, care i-a sustras arma și muniția de răboi aferentă.
 
Potrivit MApN, militarul aflat în postul de pază a aplicat procedurile legale, a opus rezistență în confruntarea corp-la-corp cu agresorul, dar a fost deposedat de arma din dotare și de un încărcător cu 30 de cartușe.
 

„După ce a intrat în posesia armei și a muniției, agresorul a părăsit perimetrul unității (a sărit gardul), iar militarul agresat i-a anunțat de urgență pe comandantul corpului de gardă și pe comandantul unității. Conform procedurilor legale în vigoare, Parchetul Militar Constanța și organele de poliție au deschis o anchetă pentru cercetarea evenimentului. De asemenea, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică a numit o comisie administrativă pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului“ – au spus atunci oficialii MApN.

 
Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, care a trimis în judecată doi militari: un soldat (cel căruia i-a fost furată arma) și un caporal (comandantul pazei). 
 
Militarul este judecat pentru încălcare de consemn, dar și pentru fals în declarații, pentru că acesta ar fi declarat că a lăsat telefonul mobil la poartă, însă el a luat dispozitivul în obiectiv. 
 
Reamintim că, după aproximativ patru luni de la incident, arma a fost găsită în apropierea unității militare. 

„Arma a fost găsită chiar de militarul căruia i-a fost sustrasă. Se afla la o distanță de aproximativ 200 de metri de unitatea militară, pe marginea drumului ascunsă sub o saltea care era abandonată în zonă, aproape de o porțiune de vegetație. Militarul a fost audiat cu privire la aceste aspecte și a declarat că întâmplător, când se întorcea de la altă unitate la care își desfășura activitatea, a observat salteaua, a dat cu piciorul în ea și a observat o parte a armei, mai exact cureaua. 

Ridicând salteaua din acel strufăriș a observat arma. Ulterior și-a anunțat colegii și superiorii. Au fost anunțate și organele de poliție și într-adevăr au identificat arma care era într-o stare avansată de degradare cu pânze de păianjen, semn că era acolo de o perioadă de timp. 

A fost recuperată în totalitate și muniția care nu a fost folosită și nici nu există riscul să fie folosită pe viitor“ - declara în iulie 2022 Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Teliceanu pentru ZIUA de Constanța. 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce au decis judecătorii militari în dosarul armei furate din Mamaia!

10 May 2023 2124

A trecut proba sincerității? Militarul din Mamaia căruia i-a fost furată arma, testat cu detectorul de minciuni! De două ori! Verdictul specialiștilor

30 Jul 2022 6189

Militarul căruia i-a fost furată arma a fost trimis în judecată! Iată care sunt acuzațiile. Modificări importante pentru militari anunțate de ministrul Apărării (VIDEO+FOTO)

15 Jul 2022 16572

Primele imagini cu arma găsită în Mamaia Sat Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Teliceanu, declarații despre dosar (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Jul 2022 8890

Două anchete penale sunt în derulare Procurori militari și civili, mânați de același gând – unde sunt arma și muniția de război furate de la un militar din Constanța

11 Apr 2022 8535

Sondaj de opinie 66% dintre participanți nu sunt mulțumiți de modul în care au acționat autoritățile în cazul pistolului mitralieră și muniției furate de la un militar din Mamaia

28 Mar 2022 3652

Editorial Armata Română și scenariul fantezist, dar bine redactat, al unui film hollywood-ian

24 Mar 2022 3840

ZIUA LIVE Cristian Crăciun, despre cazul militarului în post, rămas fără armă

23 Mar 2022 2122

Armă și muniție de război, sustrase din Mamaia. Căutările au ajuns la Iași

23 Mar 2022 2734

Armă căutată de scafandri în lacul Ciric, Iași!

22 Mar 2022 2458

Ministerul Apărării Naționale, răscolit de cazul de la Constanța! Militarul din Mamaia ar putea fi dus la detectorul de minciuni!

22 Mar 2022 6714

UPDATE Cazul pistolului mitralieră furat. Scafandrii militari caută arma în Canalul Poarta Albă Midia - Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2022 4709

Constanța. Armă furată de la un militar aflat în post Paza a fost intensificată la Consulatul General al Federaţiei Ruse (VIDEO)

20 Mar 2022 8055

Alertă în Constanţa! Un bărbat a atacat un militar şi a sustras un pistol mitralieră şi muniţie (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Mar 2022 12615