Interviu online cu Valentin Vrabie, primarul comunei Peştera s-a terminat Tema a fost - „AcoR, vehicul de proiecte sau unul politic?!"

interviu_vrabie__1.jpgPrimarul Valentin Vrabie îşi doreşte să-i atragă de partea sa pe membri Consiliului Director propunându-le o Asociaţie a Comunelor independentă şi speră că va câştiga şefia ACoR Constanţa tocmai datorită înlăturării intereselor de partid când vine vorba de funcţionarea ACoR. „Vin cu o propunere de reprezentare independentă de toate partidele politice, pentru că aşa ar trebui să fie toate administraţiile locale, departe de politică", a afirmat Vrabie. Primarul de la Peştera crede că şansele lui de a ajunge preşedintele ACoR Constanţa depind de ce fel de reprezentare îşi doresc primarii din judeţ, ei având de ales între o reprezentare politică, precum cea existentă, şi una independentă, ţinând cont de faptul că el este primar independent. „Sper ca la momentul viitoarelor alegeri să nu primeze interesul de partid, ci interesul fiecărui primar în parte", a menţionat Vrabie.

Întrebat dacă se aşteaptă să câştige susţinerea primarului Mariana Gâju, Vrabie a afirmat că atragerea acesteia de partea sa depinde foarte mult de ce fel de reprezentare îşi doreşte ea în cadrul ACoR. „Trebuie să înţelegem că asociaţia este băgată în această cloacă politică, iar în calitate de primar independent dorinţa mea este de a ţine asociaţia cât mai departe de politic", a punctat primarul de la Peştera, Valentin Vrabie. Mai multe despre proiectul cu care edilul din Peştera doreşte să devină preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa aflăţi joi de la ora 14.00 la Interviu Online. Invitatul ediţiei, primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie.

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Realizator: Lavinia SICLITARU

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.


Deschide chat-ul intr-o noua pagina ]

Intrebările redacţiei:

interviu_vrabie_2.jpg1. Cei nouă primari împuterniciţi să facă parte din Consiliul Director al Asociaţiei Comunelor din România - filiala Constanţa (ACoR), se vor reuni în urmatoarea perioada pentru a alege noua conducere a ACoR Constanţa. In calitate de candidat la functia de presedinte ACoR, cum este asteptarea?

Valentin Vrabie:  Sper sa fie un sfetnic bun pentru colegii indecisi. Eu nu intentionez sa fac campanie electorala pentru aceasta functie, asa cum nu mi-am facut nici pentru functia de primar. Consider ca realizarile de la primarie ma recomanda pentru aceasta functie.

2. Noua structură a Consiliului Director al Asociaţiei Comunelor din România, filiala Constanţa, cea în măsură să aleagă un nou preşedinte, are în componenţă primari de toate culorile politice, însă majoritatea o deţin primarii social-democraţi. Va conta acest aspect in desemnarea presedintelui ACoR?

Valentin Vrabie:  Nu cred, ei sunt pe o lista politica dar sunt sigur ca toti primarii isi doresc o independenta si o descentralizare reala. 

3. Daca ati fi un primar legitimat politic v-ati dori ca aceasta Asociatie sa fie condusa politic sau sa fie independenta politic.

Valentin Vrabie: ACoR este o asociatie a comunelor nu a partidelor politice, deci intr-un cuvant, localitatile nu sunt politic, sunt independente si tot ce este politic dauneaza vietii tuturor cetatenilor.

4. Decamdata aveti calitatea de membru în Consiliul Director şi sunteti candidat pentru şefia ACoR Constanţa. Ati câştigat alegerile locale cu 92,84% dintre voturile alegătorilor din comună, obţinând susţinerea electoratului pentru un al doilea mandat. Ati fost membru PSD însa din 2009 ati inceput sa va delimitati de linia politica a şefilor pe linie de partid, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, pe care i-ati criticat pentru dezinteresul arătat faţă de locuitorii comunei pe care o reprezentati. Acest aspect va cantari in votul pe care urmeaza sa-l primiti pentru desemnarea presedintelui ACoR?

Valentin Vrabie: Eu cred ca da, in sens pozitiv pentru am dovedit ca ma pot delimita de factorul politic si ca am avut curajul sa sanctionez derapajele.

5. Cum ati reusit sa convingeti trei primari sa va acorde votul de incredere, in conditiile in care doi dintre edili sunt colegi de USL cu contrandidatul dvs?

Valentin Vrabie: Ei au fost cei care m-au convins sa candidez, nu a fost cazul sa-i determin eu sa ma voteze. 

6. In turul al doilea al alegerilor pentru conducerea ACoR va sprijiniti in continuare pe votul celor trei primari, eventual purtati negocieri si cu cei care au votat pentru Cristi Carjaliu?

Valentin Vrabie: Votul se reia de la 0 cu sanse ca toti cei 9 membri ai Consiliului Director sa poata candida si sa castige. Nu negociez cu nimeni, stiu ca va prima ratiunea in detrimentul partidului pe care primarii il reprezinta.

7. Primarul Mariana Gaju desi a pierdut aceste alegeri am senzatia ca va avea un cuvant greu de spus in alegeri. Va arbitra primarul din Cumpana scrutinul sau lucrurile vor fi transate in „camp deschis"?

Valentin Vrabie: Dupa cate se pare unul din pretendenti deja a iesit in campa deschis pentru a-si transa sansa, punand presiune pe colegii de la USL, uitand ca de fapt aceasta Asociatie este apolitica.

8. Care sunt atributiile presedintelui ACoR, ce va recomanda pentru aceasta functie?

Valentin Vrabie: Din cate stiu eu este o functie de reprezentare a tuturor comunelor din judet, aceasta fiind atributia de baza a presedintelui. Ma recomanda rezultatele obtinute pana in prezent in calitate de primar, care s-au reflectat la scrutinele din 2008 si 2012. 

9. In sedinta de saptamana trecuta, primarul din localitatea Independenta, cerea modificarea statului ACoR, afirmand ca din pacate: „Această asociaţie reprezintă un grup de interese ale unui grup de primari. Statutul filialei trebuie copiat 90% din statutul naţional. Propun modificarea statutului şi solicit limitarea a doar două mandate de preşedinte". Ati sustine aceste solicitari venite din partea primarilor, in calitate de presedinte?

Valentin Vrabie:  Sunt deschis propunerilor pertinente venite din partea colegilor primari. Daca vor exista impedimente care sa ne blocheze activitatea cu siguranta vom sustine modificarea statutului. In privinta numarului de mandate pentru presedinte, cred ca o improspatarea din doua in doua mandate ar aduce un suflu nou Asociatiei.

10. Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta la ora actuala comunele din judetul Constanta si primarii care le conduc? Cum vedeti rezolvate aceste deficiente?

Valentin Vrabie: Centralizarea excesiva la nivel de judet: alocarea sumelor de face discretionar doar pe criterii politice. Aceasta problema ar putea fi rezolvata prin simplificarea legii administratiei publice locale. 

11. În primul mandat ca primar al Peşterei ati reusit refacerea drumurilor, fie ca vorbim de pietruirea, fie de asfaltare în toate satele comunei. Sunt proiecte pe care le aveti in desfasurare. Ce va însemna intervalul 2012-2013 pentru locuitorii din Pestera si pentru dezvoltarea localitatii?

Valentin Vrabie: Pot spune ca este o perioada destul de grea din punct de vedere financiar, primeaza in activitatea mea probleme sociale, educatia, asigurarea utilitatilor eficient  si la preturi cat mai mici, asa ca pentru infrastructura si dezvoltare nu prea ne mai raman bani. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

invitat Interviu Online

13 Sep, 2012 13:34

@un cititor: ma bazez pe faptul ca votul este secret si sunt sigur ca fiecare primar isi doreste sa iasa de sub presiunea politica sub isi desfasoara activitatea mai tot timpul.

invitat Interviu Online

13 Sep, 2012 13:10

@Un coleg?: Bineinteles, am avut 28 de voturi de la toate partidele politice si nu as putea sa dezamagesc. Nici n-ar fi corect.

invitat Interviu Online

13 Sep, 2012 13:09

@Vasilescu: Nu cred, aceasta structura e mult prea nesemnificativa pentru persoana domnului Constantinescu.

invitat Interviu Online

13 Sep, 2012 13:08

@Gica: Postul de presedinte nu este renunerat. Las capitolul beneficii pot vorbi despre o mai mare vizibilitate si posibilitare ca vocea mea sa fie auzita mai bine atunci cand voi reclama nemultumirilor colegilor primari. Am fost si pana acum un primar vocal si daca voi fi ales presedinte ACoR nu ma voi schimba.

Gica

13 Sep, 2012 11:11

Este postul de presedinte al AcoR bine plătit? Care este indemnizatia pe are o veti primi? Ce alte beneficii veti avea daca veti deveni, sau cel care va deveni presedintele AcoR?

Vasilescu

13 Sep, 2012 11:08

Credeti ca se va implica Nicusor Constantinescu in alegerile de la AcoR? Si daca da cum?

Un coleg?

13 Sep, 2012 10:29

In cazul in care nu veti castiga functia de presedinte veti ramane membru al Comitetului Director?

un cititor

12 Sep, 2012 21:25

Crede domnul primar Vrabie ca va fi lasat de ciuma rosie a judetului Constanta sa preia conducerea filialei?

Articole asemanatoare

Sindicatul Național al Salariaților comunelor și orașelor din România cheamă în judecată Guvernul României. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța

20 Mar 2024 473

ZIUA LIVE Mariana Gâju (PSD) – „Nu sunt adepta compromisurilor pentru a promova. O femeie trebuie să se gândească la demnitatea ei”! (VIDEO)

08 Mar 2024 913

ZIUA LIVE O femeie trebuie să lupte mai mult decât un bărbat pentru a ocupa un post important în politică? ( FOTO+VIDEO)

08 Mar 2024 622

ACoR Constanța Întâlnirea județeană organizată în cadrul proiectului „Forța de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minim de servicii pentru copii” (GALERIE FOTO)

22 Feb 2024 787

Colanul de Aur al A.Co.R. pentru rezultate remarcabile în anul 2023, adjudecat de Filiala Județeană Constanța

13 Feb 2024 1109

ACoR Mariana Gâju, primarul de la Cumpăna a primit două distincții pentru activitatea comunei (FOTO)

12 Feb 2024 1194

Premierul Marcel Ciolacu a vizitat noul port turistic din Jurilovca (VIDEO)

10 Feb 2024 902

De la începerea conflictului din Ucraina, 4.456 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România

02 Jan 2024 600

Mariana Gâju, prezentă și premiată la Gala Aniversară a 33 de ani de la înființarea Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative

14 Dec 2023 1195

IGSURO-ALERT pentru prezența animalelor periculoase, în județele Argeș, Buzău, Dâmbovița, Gorj și Mureș

11 Dec 2023 459

Mariana Gâju, prim-vicepreședinte ACoR la întâlnirea Comitetului de politici al Consiliului Comunelor și Regiunilor din Europa (CEMR Policy Committee) (GALERIE FOTO)

07 Dec 2023 898

Grupul Socialiștilor Europeni, dezbatere pe „Pactul verde local”. Ce le-a transmis Mariana Gâju?

11 Oct 2023 747

Mariana Gâju, intervenție la Bruxelles, pe tema „O Uniune Europeană a sănătăţii pentru Europa şi Regiunile Sale” - „Educația și sănătatea pe primul loc!”

11 Oct 2023 940

Cea de-a 157-a Sesiune Plenară a Comitetului European al Regiunilor – Măsuri în vederea atingerii egalității de gen

11 Oct 2023 825

O delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației

06 Oct 2023 882