Graff Pink Estate SRL, recurs la Curtea de Apel pentru terenul din zona Ceainăria Japoneză, din Mamaia. Procesul începe mâine


 
  • Graff Pink Estate SRL Constanța, deținută de cetățenii Keleș Hicabi și Vural Haci, l-a chemat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța, solicitiând anularea în parte a Certificatului de Urbanism nr. 89/20.01.2022, cu privire la mențiunile despre Dosarul Retrocedărilor.
Curtea de Apel Constanța deschide mâine, 4 decembrie 2023, dosarul în care Graff Pink Estate SRL a declarat recurs pentru terenul de peste 8.000 de metri pătrați, din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză.
 
Este vorba despre dosarul în care Graff Pink Estate SRL Constanța, deținută de cetățenii Keleș Hicabi și Vural Haci, l-a chemat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța, solicitiând anularea în parte a Certificatului de Urbanism nr. 89/20.01.2022, cu privire la mențiunile despre Dosarul Retrocedărilor.
 
Dosarul are indicativul 653/118/2023 și a ajuns la Curtea de Apel după ce firma privată a declarat recurs împotriva hotărârii nefavorabile de la Tribunalul Constanța.
 
Părți în cauză sunt Graff Pink Estate SRL, în calitate de recurent reclamant și Primarul Municipiului Constanța, în calitate de intimat pârât.
 
Recursul va fi analizat mâine, 4 decembrie 2023, de la ora 9.00, de către judecătorii Curții de Apel, Secția de Contencios administrativ și fiscal.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, s-a cerut în proces înlăturarea mențiunilor „terenul a fost dobândit inițial prin Dispoziția de primar nr. 835 din data de 18.04.2003, care a fost desființată în parte prin Decizia penală nr. 32/2019 pronunțată de ÎCCJ în dosarul penal nr. 6536/2/2008 (nr., Dosarul Retrocedărilor); asupra bunului imobil a fost instituit sechestrul asigurător de către Tribunalul Constanța conform încheierii nr. .../02.04.2021“.
 
Astfel, în proces, firma reprezentată de avocatul Marius Mocanu, din cadrul Baroului Constanța, a solicitat emiterea unui nou certificat de urbanism, fără mențiunile respective.
 
Terenul în cauză are o suprafață de 8.644,94 mp, având categoria curți construcții și este situat pe bulevardul Mamaia nr. 345.

 
Ce au spus judecătorii primei instanțe
 

Primarul Constanței a arătat în proces că „terenul situat în Constanța, Stațiunea Mamaia, zona Ceainăria Japoneză în suprafață de 8.645 mp a fost a fost dobândit în baza Contractului de vânzare-cumpărare nr. 2043/23.11.2022 de reclamanta din prezenta cauză, de la (...). Inițial terenul a fost dobândit de Ceacîreanu (...) prin Dispoziția nr. 835/2003 – poziția 17, care l-a vândut către (...) prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 3725/08.12.2021“.
 
După analizarea actelor de la dosarul cauzei, judecătorii de la Tribunal au ajuns la concluzia că acțiunea firmei este nefondată și au respins-o ca atare.
 
În motivarea cestei decizii, judecătorii au arătat că „în prezenta cauză reclamanta (nr., Graff Pink Estate SRL) nu a făcut dovada faptului că în lipsa anulării certificatului de urbanism aceasta este împiedicată să vândă sau să dispună de dreptul său de proprietate asupra terenului, cu atât mai mult cu cât a dobândit acest drept cunoscând şi acceptând existența şi mențiunile din certificatul de urbanism pe care acum îl contestă“.
 
„Altfel spus, reclamanta, prin faptul că a cumpărat terenul deși cunoștea şi a acceptat expres mențiunile din certificatul de urbanism atacat, a făcut dovada contrară susținerilor sale, arătând fără echivoc că transmiterea dreptului de proprietate asupra bunului nu este împiedicată în niciun fel de existența mențiunilor respectiv“, au mai spus judecătorii.
 
„În final, în prezenta cauză Tribunalul reține ca nefondată şi solicitarea de anularea a certificatului de urbanism nr. 89 din 20.01.2022 prin prisma deciziei Curţii de Apel Constanţa nr. 102/C din 23.06.2021 din moment ce la dosarul cauzei nu a făcut dovada că această decizie a fost comunicată pârâtului înainte de emiterea certificatului iar prin întâmpinarea depusă la dosar autoritatea publică pârâtă a acceptat şi a menționat expres faptul că mențiunile referitoare la măsura sechestrului asigurător vor fi eliminate din act în situația în care reclamanta, în calitate de titular prezent al dreptului de proprietate va solicita eliberarea unui nou certificat de urbanism, solicitare pe care fără o justificare obiectivă reclamanta nu a făcut-o preferând să continue prezenta acțiune fără temei“, se mai arată în Hotărârea nr. 883/2023 a Tribunalului Constanța.
 
Despre Graff Pink Estate SRL
 
Potrivit termene.ro, platformă consultată pe 27 august 2023, Graff Pink Estate SRL a fost înființată în anul 2017, are sediul social în Constanța, pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 60 și se ocupă de lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.
 
Firma este deținută de cetățenii turci Keleș Hicabi și Vural Haci, ambii fiind și administratori.
 
Numele lui Keleș Hicabi se regăsește și în HKL Real Property Development SRL, Nova Property Development SRL și Celine Property Development SRL, toate din Constanța, iar cel al lui Vural Haci se regăsește și în Black Sea Estate SRL și Country Estate SRL, ambele din Constanța.
 
În 2022, Graff Pink Estate SRL a declarat 39 de angajați, profit peste 2,39 de milioane de lei și cifra de afaceri peste 25,32 de milioane de lei.
 
Pentru documentarea acestui articol s-au folosit informații și de pe platforma termene.ro.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Un prim pas pentru reabilitarea Casei cu Lei! Muntmark a obținut un document de la Primăria Constanța
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul din Constanța, dat în judecată de o companie privată! Afaceriștii cer refacerea certificatelor de urbanism pentru mai multe terenuri din Dosarul Retrocedărilor (MOTIVARE)

26 Apr 2024 690

Dosarul Retrocedărilor și retrocedările din zona (Anadalchioi) Brătianu Alin Horațiu Dima a dat în judecată Statul Român!

25 Apr 2024 576

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cere Tribunalului București să fie eliberat condiţionat!

21 Apr 2024 1303

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3709

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 867

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 649

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3659

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 674

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 731

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 784

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 892

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 609

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 1024

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 545

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1448