Municipiul Constanța, proces contra lui Georgică Giurgiucanu! Dosarul, amânat

  • În dosar, municipalitatea cere obligarea lui Georgică Giurgiucanu la plata a peste 30.000 de lei pentru igienizarea terenului din Parcul Tăbăcăriei.
Tribunalul Constanța a amânat procesul câștigat în primă instanță de Georgică Giurgiucanu, cunoscut protagonist al Dosarului Retrocedărilor, acum dat în judecată de municipalitate.
 
Concret, este vorba despre dosarul civil în care municipalitatea cerea obligarea lui Georgică Giurgiucanu la plata a peste 30.000 de lei pentru igienizarea terenului din Parcul Tăbăcăriei.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în replică, avocații lui Giurgiucanu au depus la dosarul cauzei acte din care rezultă că dispoziția în baza căreia acesta primise terenul fusese anulată de instanța supremă, în Dosarul Retrocedărilor.
 
Acum, Tribunalul Constanța a amânat judecarea apelului, iar motivul amânării a fost lipsa de procedură, instanța constatând că nu a fost îndeplinită procedura de citare cu Georgică Giurgiucanu.
 
Noul termen de judecată a fost stabilit la data de 30 mai 2024, ora 9.00.
 
Dosarul are indicativul 19462/212/2022, iar obiectul este reprezentat de o acțiune în răspundere delictuală, introdusă în instanță de Municipiul Constanța prin Primar în contradictoriu cu Georgică Giurgiucanu.
 
În primă instanță, municipalitatea a pierdut procesul, Judecătoria Constanța respingând acțiunea ca nefondată.
 
Conform datelor noastre, la Judecătoria Constanța cazul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Oana Mihaela Sorescu.
 

Din decizia primei instanțe
 
După cum arătam în edițiile anterioare, în proces, municipalitatea a cerut „obligarea acestuia (nr., Georgică Giurgiucanu) la plata sumei de 33.125,26 lei reprezentând contravaloarea lucrărilor de curăţare şi igienizare a terenului situat în Constanţa, parc Tăbăcărie, zona cuprinsă între Delfinariu şi Staţia de Epurare a apelor uzate şi a dobânzii legale aferente acestei sume începând cu data de 11.02.2022, urmând a fi actualizată până la data plăţii efective, cu cheltuieli de judecată“.

 
După deliberări, Judecătoria Constanța a concluzionat că Georgică Giurgiucanu „era proprietarul imobilului teren cu privire la care i s-a imputat săvârșirea faptei ilicite constând în neîntreținerea și igienizarea acestuia, la data aplicării sancţiunii contravenţionale din 22.09.2021“.
 
Totuși, Judecătoria a arătat că „din înscrisurile depuse la dosarul cauzei, rezultă numai necesitatea efectuării unor lucrări și contravaloarea acestora, dar nu și îndeplinirea efectivă a activităţii de igienizare, implicit achitarea costurilor“.
 
Cu alte cuvinte, judecătorii au spus că nu rezulta din actele depuse la dosar că suma pretinsă de municipalitate fusese achitată de aceasta petru igienizarea terenului în cauză.
 
„Este real că potrivit regulilor răspunderii civile delictuale, prejudiciul trebuie să fie cert şi de asemenea, să nu fi fost reparat. Cu toate acestea, prevederile speciale pe care se întemeiază pretenţia reclamantului indică faptul că acţiunea specifică este una în regres, respectiv de recuperare a unei sume achitate de unitatea administrativ teritorială“, au spus judecătorii în Hotărârea 6811/2023.
 
Totodată, aceștia au avut în vedere faptul că notificarea de conformare s-a comunicat prin afișare la data de 24 august 2021, „dată la care pârâtul (nr., Georgică Giurgiucanu) era încarcerat“.
 
Astfel, judecătorii au explicat legat de acest aspect că „în acord cu argumentele reclamantului, instanţa reţine că dispoziţiile legale incidente în cauză nu impun unităţii administrativ teritoriale întreprinderea unor demersuri suplimentare în scopul identificării locului unde se află proprietarul la momentul săvârşirii faptei ilicite, dar din conţinutul procedurii de recuperare a prejudiciului, astfel cum rezultă din art. 5 alin. 1 din HCL nr. 77/2021 rezultă că autoritatea locală a înțeles să califice fapta de neigienizare ca fiind una ilicită numai în ipoteza în care proprietarul nu se conformează într-un termen de 30 de zile, prezumându-se în mod rezonabil că acesta trebuie să ia la cunoștință în mod efectiv de obligaţia sa“.
 
„Față de considerentele expuse, instanţa va respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Municipiul Constanța prin Primar, în contradictoriu cu pârâtul Giurgiucanu Georgică, drept neîntemeiată“, se mai arată în hotărârea Judecătoriei Constanța.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată, Portalul Înaltei Curți de Casație și Justiție
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Teren din Faleză Nord, revendicat de Apele Române! Instanța a respins obiecțiunile la expertiza geologică
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 884

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 984

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 3075

Teren din Faleză Nord, revendicat de Apele Române! Instanța a respins obiecțiunile la expertiza geologică

31 Dec 2023 1050

Dosarul Retrocedărilor – recuperarea terenurilor! Judecătorii din București amână procesul

27 Sep 2023 1316

Municipiul Constanța prin Primar pierde procesul intentat unui protagonist de top al retrocedărilor din Constanța. Explicațiile judecătorilor

31 Aug 2023 5175

Teren din Zona Cazino, Mamaia, întors la Primăria Constanța! Beneficiar de top al Dosarului Retrocedărilor atacă HCL (DOCUMENTE)

25 Jul 2023 2156

Proces pentru terenul din Piața Ovidiu Banca Națională a României cheamă la judecată Primăria Constanța

23 Jul 2023 3545

Urmările Dosarului Retrocedărilor Municipalitatea Constanța, la judecată cu un protagonist de top al retrocedărilor din oraș!

11 Apr 2023 2689

Uraganul imobiliar al Dosarului Retrocedărilor din Constanța, declanșat în București, a pus în stand by „descâlcirea“ Portului Tomis

16 Feb 2023 3613

Judecătorii din Capitală explică de ce s-a reluat uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE DE ȘEDINȚĂ)

09 Jan 2023 1956

„Bombă“ de la judecătorii din București legată de Dosarul Retrocedărilor din Constanța!

23 Nov 2022 3572

Recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor! Ce au făcut judecătorii din București

12 Nov 2022 1846

Uraganul imobiliar pentru recuperarea terenurilor din Dosarul Retrocedărilor ar putea reîncepe, la București! Se așteaptă hotărârea instanței

31 Oct 2022 2058

Fără precedent! Tribunalul Constanța întreabă Curtea Constituțională dacă este consituțional ca faleza Mării Negre să aparțină statului

20 Oct 2022 2217