Primăria Constanța, la un pas să recupereze 4,38 de milioane de dolari, din Dosarul Retrocedărilor! Ce decizie a luat Curtea Supremă (MINUTA)

Vergil Chițac, primarul Constanței
  • Curtea de Apel Constanța hotărâse că municipalitatea ar putea recupera 4,38 de milioane de dolari, prejudiciu calculat în legătură cu cazul de retrocedare „Leșe“, din Dosarul Retrocedărilor!
  • Judecătorii constănțeni hotărâseră că acțiunea civilă deschisă de primărie în 2021 pentru recuperarea banilor nu era prescrisă.
  • Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Supremă a României, a casat hotărârea judecătorilor din Constanța.
  • Curtea Supremă a admis recursurile declarate de Radu Mazăre și alți protagoniști din Dosarul Retrocedărilor și a trimis dosarul înapoi la Constanța, pentru rejudecare.
  • Decizia Curții Supreme a fost luată de completul Nr. 4NCPC al Secției I Civile, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Valentin Mitea, Beatrice Ioana Nestor și Petronela Cristina Văleanu.
UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac a fost la un pas să recupereze 4,38 de milioane de dolari, prejudiciu reclamat de municipalitate în Dosarul Retrocedărilor – cazul de retrocedare „Leșe“!
 
Curtea Supremă, însă, a admis recursurile declarate în cauză de Radu Mazăre, Dan Miron, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica și Alin Horațiu Dima, a casat hotărârea ce ar fi putut aduce municipalității sumele reclamate ca prejudiciu și a decis rejudecarea cazului la Curtea de Apel Constanța.
 
Decizia a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Supremă a României, Secția I Civilă, în dosarul 2511/118/2021, cazul fiind în atenția completului Nr. 4NCPC al secției, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Valentin Mitea, Beatrice Ioana Nestor și Petronela Cristina Văleanu.
 
Iată minuta hotărârii de rejudecare pronunțată de Curtea Supremă:
 
Decizia nr. 1602:Admite recursurile declarate de pârâţii Mazăre Radu Ştefan, Miron Dan, Racu Constantin, Dospinescu Daniela Ramona, Marica Ion, Dima Alin Horaţiu împotriva deciziei civile nr. 105C din 15 aprilie 2022, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, Secţia I civilă. Casează, în parte, decizia recurată şi trimite cauza, spre rejudecarea apelurilor principale şi a apelului incident, la aceeaşi instanţă de apel. Menţine soluţia privind respingerea, ca nefondată, a excepţiei lipsei de interes. Definitivă“.
 
Acum, dosarul se va întoarce pe rolul Curții de Apel Constanța, pentru rejudecare.
 
Amintim, Curtea de Apel hotărâse că acțiunea municipalității de recuperare a prejudiciilor calculate în Dosarul Retrocedărilor din Constanța nu era prescrisă, contrazicând astfel decizia Tribunalului Constanța, primă instanță ce a analizat cazul și care a respins acțiunea ca fiind introdusă după depășirea termenului legal.
 
Nemulțumiți de decizia Curții de Apel, protagoniștii Dosarului Retrocedărilor dați în judecată pentru recuperarea prejudiciilor au atacat această hotărâre la Înalta Curte, recursurile lor fiind admise acum și cazul trimis spre rejudecare.
 

Amintim, în proces, este vizată o sumă de peste 4,38 de milioane de dolari, reprezentând prejudiciul calculat pentru cazul de retrocedare „Leșe“.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în aprilie 2021 primarul Vergil Chițac a demarat mai multe acțiuni în instanță pentru recuperarea prejudiciilor calculate în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.

 
Totuși, în cele mai multe dintre aceste procese, judecătorii de la Tribunal au hotărât respingerea acțiunilor, ca fiind prescrise.
 
Mai exact, judecătorii au spus că acțiunile au fost introduse prea târziu, după ce s-ar fi depășit termenul legal în care persoanele ar fi putut fi trase la răspundere – dacă era cazul.
 
Între timp, și Curtea Supremă a stabilit într-unul dintre aceste dosare că acțiunea municipalității pentru recuperarea prejudiciilor ar fi prescrisă.
 
Detalii complete pot fi accesate în articolul
 
Înalta Curte explică de ce nu se pot recupera prejudiciile din Dosarul Retrocedărilor! (DOCUMENT)
 
Acum, urmează ca dosarul cu indicativul 2511/118/2021 să fie reînregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța, Secția I Civilă.
 
Rămâne de văzut, în aceste condiții, care va fi decizia Curții de Apel după rejudecare.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, www.rolii.ro, iccj.ro, scj.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Judecătoarele Crina Mihaela Popescu și Claudia Bodean, de la Curtea de Apel Constanța, rămân în procesul pentru prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE)
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 374

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 896

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 760

Holland Development Group SA nu va fi radiată din Registrul Comerțului, au decis judecătorii! Tribunalul Constanța a închis procedura de insolvență (MINUTA)

19 Feb 2024 798

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 2849

Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel păstrează mențiunile despre retrocedările din Constanța pentru un teren de 5.000 de metri pătrați, din Mamaia (MINUTA)

13 Feb 2024 697

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 682

Municipiul Constanța, proces contra lui Georgică Giurgiucanu! Dosarul, amânat

12 Feb 2024 564

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1313

Curtea de Apel amână contestația Flash Lighting Services SA pentru iluminatul public din Constanța (DOCUMENT)

01 Feb 2024 741

Complet de divergență pentru pretențiile lui Chițac, de la Mazăre! La mijloc sunt 4,38 de milioane de dolari. Un judecător a vrut să se abțină

01 Feb 2024 780

Administrația Chițac cere 4,38 de milioane de dolari, prejudiciu în Dosarul Retrocedărilor! Începe rejudecarea

28 Jan 2024 668

Dosarul Retrocedărilor Administrația Chițac, demers de aproape 3 milioane de dolari! Înalta Curte s-a retras pentru deliberări!

17 Jan 2024 837

Graff Pink Estate SRL, rejudecare cu Primarul Constanței pentru un teren din Dosarul Retrocedărilor! „Este admisibilă acțiunea reclamantei“ (MOTIVARE)

16 Jan 2024 819

Retrospectivă 2023! „Radiografia“ deciziilor cruciale în justiția din Constanța - Civil și Contencios administrativ și fiscal

27 Dec 2023 802