Uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor Constanței, „dezlănțuit“ în Capitală! Aproape 50 de terenuri sunt vizate. Statul Român a cerut să intervină!

  • Municipiul Constanța le-a cerut judecătorilor să constate nulitatea absolută în legătură cu actele de tranzacționare a 49 de terenuri din oraș, în baza deciziei definitive pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în cauza penală nr. 6536/2/2008.
  • Cazul se judecă la București, chiar și după ce o parte dintre pârâți au invocat excepția necompetenței teritoriale a instnaței, excepție respinsă, de altfel, de judecătorii din Capitală.
  • În proces a cerut să intervină și Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice!
  • Acest dosar este totodată motivul pentru care Judecătoria Constanța a suspendat procesul deschis de Banca Națională a României împotriva unora dintre beneficiarii de top ai retrocedărilor din Piața Ovidiu și Portul Tomis.
 
Nu mai puțin de 49 de terenuri din Constanța, tranzacționate între diferiți „actori“ ai Dosarului Retrocedărilor ori între apropiați ai acestora, sunt în atenția Tribunalului București!
 
Iar aceasta, după ce Municipiul Constanța le-a cerut judecătorilor să constate nulitatea absolută în legătură cu actele de tranzacționare a terenurilor, în baza deciziei definitive pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în cauza penală nr. 6536/2/2008, devenită cunoscută generic drept Dosarul Retrocedărilor.
 
Cazul se judecă la București, chiar și după ce o parte dintre pârâți au invocat excepția necompetenței teritoriale a instnaței, excepție respinsă, de altfel, de judecătorii din Capitală.
 
Foarte important, în proces a cerut să intervină și Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice!
 
„Constatarea nulității absolute“
 
Soarta a mii de metri pătrați de terenuri din Constanța, reuniți în 49 de suprafețe provenite din retrocedările din perioada administrației Mazăre, va fi decisă de judecătorii din Capitală, la cererea Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța.
 
În dosarul civil cu indicativul 25579/3/2020, aflat pe rolul Secției a V-a Civile a Tribunalului București, UAT Municipiul Constanța a chemat în judecată nume binecunoscute pe piața imobiliară din Constanța.
 
O parte dintre pârâți sunt actori ai Dosarului Retrocedărilor din Constanța, persoane condamnate de instanța supremă din România, alătruri de fostul primar Radu Mazăre, în legătură cu retrocedările dispuse de fostul edil.

 
În prezent, potrivit Biroului de presă al Primăriei Constanța, în dosarul civil se solicită constatarea nulității absolute privind tranzacțiile ce vizează 49 de terenuri, solicitarea fiind formulată în baza Deciziei penale 32/2019, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
 

Amintim, prin decizia respectivă, Înalta Curte nu numai că a dispus condamnarea la închisoare a persoanelor pe care le-a găsit vinovate de acuzațiile aduse de procurorii anticorupție, dar a decis și desființarea mai multor înscrisuri prin care au fost retrocedați mii de metri pătrați din Constanța.
 
Următoarea înățișare în acest proces civil se va desfășura săptămâna viitoare, pe 25 noiembrie 2021, de la ora 14.00.
 
Mai trebuie precizat că acest dosar este, printre altele, și motivul pentru care Judecătoria Constanța a suspendat, în cursul acestei veri, procesul deschis de Banca Națională a României împotriva unora dintre beneficiarii de top ai retrocedărilor din perioada Mazăre din Piața Ovidiu și Portul Tomis.
 
Excepțiile respinse de judecători
 
În ce privește dosarul cu indicativul 25579/3/2020, reclamant în cauză este Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, iar pârâți sunt Georgică Giurgiucanu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Oana Cucurezeanu (fostă Giurgiucanu), Mihai Camboianu (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Cristian Borcea (condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Mihaela Mariana Bocea, Dragoș Emil Săvulescu (de asemenea, condamnat în Dosarul Retrocedărilor), Rodica Cristina Ghionea (Săvulescu), Virgil Călina, dar și compania Habitat și Ambient (vizată de Dosarul Retrocedărilor).
 
La rândul său, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice este citat în dosar în calitate de intervenient forțat cu titlu provizoriu.
 
De altfel, la data de 29 septembrie 2021, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a formulat o cerere de intervenție voluntară principală.
 
La ultimul termen desfășurat în cauză, Tribunalul București a respins excepția de netimbrare a acțiunii ce fusese invocată de Oana Cucurezeanu (fostă Giurgiucanu), Virgil Călina și Georgică Giurgiucanu, judecătorii apreciind că excepția este neîntemeiată.
 
De asemenea, aceeași instanță a respins și excepția necompetenței teritoriale pe care o invocaseră Cristian și Mihaela Borcea, Tribunalul București hotărând că și această excepție este neîntemeiată.
 
Așa cum am precizat, următoarea înfățișare în procesul în care UAT Municipiul Constanța încearcă recuperarea a aproape 50 de terenuri vizate de Dosarul Retrocedărilor se va desfășura la data de 25 noiembrie 2021.
 
Mai trebuie spus că, la finalul acestui mega-proces de recuperare a terenurilor, hotărârea pe care o va pronunța în cauză Tribunalul București va putea fi atacată de oricare dintre părțile nemulțumite.
 
În cazul în care se va apela la calea de atac prevăzută de lege pentru un astfel de dosar, cazul va ajunge în atenția Curții de Apel București.
 
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
BNR, la judecată cu beneficiari de top ai retrocedărilor din Peninsula Constanței. S-au emis citațiile
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor, pretenții de peste 10 milioane de euro Ultima oră! Cererea lui Giurgiucanu, admisă

27 Jan 2022 786

În urmă cu scurt timp! Dosarul Retrocedărilor. Ce a decis Tribunalul Constanța în procesul pentru recuperarea prejudiciilor! Se cereau peste 4,4 milioane de dolari!

26 Jan 2022 978

Mazăre şi moştenitorii Pe cine caută Tribunalul Constanţa în procesul pentru casa fostului primar

21 Jan 2022 9735

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor. Beneficiar de top, pus în libertate!

18 Jan 2022 1419

Zgârie-nori la Poarta 2? Hotărârea prin care CLC a anulat PUD-ul imobilului, atacată la Tribunalul Constanța. Terenul apare în Dosarul Retrocedărilor (DOCUMENTE)

17 Jan 2022 2735

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor. Statul Român, autorizat să intervină în uraganul imobiliar „dezlănţuit“ în Capitală! Sunt vizate aproape 50 de terenuri

14 Jan 2022 1228

Tribunalul Constanța, explicații de specialitate legate de Dosarul Retrocedărilor, într-un proces anume

13 Jan 2022 676

Al cui rămâne Portul Tomis? (DOCUMENTE)

10 Jan 2022 3918

Oficial. Ministerul Justiției, despre cunoscutele extrădări legate de Constanța!

10 Jan 2022 801

Primarul Constanței, Dosarul Retrocedărilor și „exces de putere“. Explicațiile judecătorilor (DOCUMENT)

08 Jan 2022 1265

Dosarul Retrocedărilor. Ce s-a ales de „urganaul financiar“ lansat de Primăria Constanța

07 Jan 2022 1326

Ultima oră! Dosarul Retrocedărilor, pretenții de 2,8 milioane de dolari! Ce a decis Tribunalul Constanța

06 Jan 2022 820

Pretenții în Dosarul Retrocedărilor din Constanța. Pronunțare amânată de patru ori

05 Jan 2022 1587

Anul Nou începe cu pronunțări legate de Dosarul Retrocedărilor! Sunt peste 2,8 milioane de dolari în joc!

22 Dec 2021 1280

Dosarul Retrocedărilor! Un al treilea suspect condamnat, pe cale să părăsească penintenciarul

15 Dec 2021 1515