Reamenajarea Edificiului roman cu mozaic, o himeră

edificiul_roman_cu_mozaic___.jpgAcum un an, un proiect înălţător avea să apară la orizontul renaşterii culturale a Constanţei. Şi cum a apărut, aşa s-a şi evaporat, din motive necunoscute încă. 

Edificiul roman cu mozaic, unul dintre cele mai importante obiective arhitectonice pe baza căruia putea înflori turismul constănţean, a stat la baza unei iniţiative de reamenajare. În afara intereselor „jucătorilor“ acestui proiect, există şi un plan real, care nu este deloc de neglijat. Lucrările pentru reamenajarea edificiului trebuiau să înceapă în toamna anului trecut, însă, un an mai târziu, nu s-a schimbat nimic, iar acesta este într-un grad avansat de uzură fizică. Firma care urma să se ocupe de această lucrare era Groove Hour SRL, iar beneficiarul - Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Obiectivul arheologic, cu peste 2.000 de metri pătraţi de mozaic, din care se mai păstrează doar 700 de metri pătraţi, a fost înălţat în secolul al IV-lea. Pentru a-l aduce în prezentul istoric, se dorea transformare spaţiilor nefolosite din jurul monumentului propriu-zis în spaţii de cultură, unde să se ţină spectacole şi evenimente culturale. De asemenea, vor fi amenajate şi baruri, pe mai multe nivele. Totuşi, de ce nu a început reamenajarea încă? „Acest proiect a fost aprobat de către minister şi a primit avizul. Mai sunt încă multe acte de făcut, iar cea care se ocupă de aceste avize este firma Groove Hour, care a primit proiectul într-un parteneriat public-privat, alături de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC). După ce se obţin toate avizările, mai durează şase luni până demarează lucrările. Măcar să-l vedem noi refăcut“, a declarat Gabriel Custurea, directorul Muzeului beneficiar. Aşa cum se prezenta într-un număr anterior al cotidianului ZIUA de Constanţa, societatea care se ocupă de proiect este Groove Hour SRL, aceasta înfiinţându-se în 2005 şi îi avea ca fondatori pe Dan Frigioiu, Mihai Girip, Denis Iordache, Eugen Gigi Duţă, Constantin Frunză şi Vasile Cuzic. În 2007, componenţa se schimbă. La momentul respectiv, toţi asociaţii îi cesionează acţiunile lui Dan Frigioiu, fostul administrator al societăţii Ami Com SRL, care deţinea Irish Pub, şi se retrag din firmă.

edificiul_roman_mozaic.jpg

 Potrivit monitorului oficial 3752 din 2008, printr-un act adiţional, Frigioiu cesionează acţiuni către Daniela şi Gabriela Lazia. Numele  Danielei Lazia mai apare şi în Baby Blue SRL, înfiinţată în 2007. Fiul miliardarului Lucian Lazia este acţionar la Corporate United Business  SRL, Acvacons SRL şi Neptun Investment SRL. În această ultimă societate, Dorin Lazia îi are ca asociaţi pe naşul său, fostul democrat şi fost şef al Consiliului Judeţean, Stelian Duţu, şi pe Dumitru Sutaru. Gabriela Lazia, în schimb, mai face parte din Gatlin Group. Dan Frigioiu, administratorul Groove Hour SRL, omul de legătură cu Muzeul de Istorie Naţională şi de Arheologie Constanţa, are şi Extra Muros SRL. Frigioiu pare să fie pasionat de cultură pentru că a finanţat proiectele mai multor instituţii muzeale, printre care se regăsesc Muzeul de Artă Constanţa şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

F

02 Aug, 2011 17:18

inca un proiect european. si care mai de care sa inhatze o by=ucata de cashkval. spalare de bani mai mult ca sigur.

Articole asemanatoare

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 313

Incendiu Valencia. Administratorul clădirii este o româncă!

23 Feb 2024 1124

Tragedie la Valencia. Un bloc cu 14 etaje a luat foc! Cel puțin patru morți și alți oameni dați dispăruți (VIDEO)

23 Feb 2024 730

Fotoreportaj Cazinoul din Constanța surprins în imagini de sus, cu drona (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1263

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1045

Top 10 atracții turistice în Zadar

12 Apr 2023 1507

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Sediul STS - peste 20.000 de metri pătrați reuniți într-un vast ansamblu dedicat activităților specifice de telecomunicații speciale

28 Feb 2023 2237

#StrăzidinConstanța - atunci și acum Piața Independenței și „schimbările radicale“. Restrospectivă din anii 1960

08 Oct 2022 3086

Exclusiv. Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. Hanul Balcan, clădire monument de referinţă a oraşului, are un nou proprietar!

03 Aug 2022 6014

Constanța Patriarhia Română, precizări cu privire la conflictul iscat de demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii

10 Jun 2022 2378

5 decembrie 2001. A avut loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române

05 Dec 2021 1056

#DobrogeaDigitală „Lăcaşul acesta să îndemne generaţiile viitoare pe drumul senin, crescător şi înfloritor de suflete al culturei româneşti”

23 Sep 2021 2393

#DobrogeaDigitală Inaugurarea oficială a unui mare edificiu industrial din Constanța

31 May 2021 3324

Editorial Chiar este blestemat Cazinoul din Constanța?

29 May 2021 5115

ZIUA LIVE. Petre Enciu, vicepreședinte CJC “Reabilitarea MINAC în pericol. Proiectantul nu și-a făcut temele. Va intra în curând pe penalități. Sper să nu se ajungă la rezilierea contractului”!

26 Mar 2021 3354