GastroArt.ro Domnitorii noștri aveau bucătari străini încă din sec. al XVI-LEA

Aşa cum am mai scris, interesul pentru bucate alese şi gusturi apare timpuriu şi la noi, şi pentru că nu-i cazul de speculă şi analogii, o să rămânem în zona de documente şi mărturii clare.
În Moldova, în 1559, Alexadru Lăpuşneanu trimite vorbă peste munţi, la saşi, să „i se primească două femei spre a se deprinde a face pâne de lux, ca aceia din care ca şi din turta dulce (torta mellita), se făcea de orăşenii ţerii vecine daruri voievozilor. Aceasta este cea dintâi dovadă de ucenicie a noastră în acest domeniu la saşi deprinşi cu o hrană mai puţin îmbelşugată poate, dar mai îngrijită. În 1564 domnul ceruse doi brutari în Ardeal, dar iată că o descoperă pe una din cele două femei «de al cărei meşteşug e acum mulţămit». Domnia a păstrat datina de a ţine o pităriţă a curţii, şi astfel găsim pe «Nazarina pităriţa cea domnească de jitniţă»”. (Nicolae Iorga, Opere Economice).

În Ţara Românească, conform genovezului Franco Sivori, consilierul lui Petre Cercel (1583-1585), „principele obișnuia să mănânce totdeauna feluri gătite italienește și ținea în acest scop servitori italieni și francezi foarte iscusiți». Este pentru prima oară când aflăm de existența unor bucătari italieni și francezi la Curtea din Târgoviște” (O lume într-o carte de bucate, manuscrisul brâncovenesc – Carte intru care sa scriu mancarile de peaste i raci, stridii, melci, legumi, erburi si alte mancari de sec si de dulce, dupre oranduiala lor – Ioana Constantinescu cu un studiu introductiv de Matei Cazacu)
Şi Brâncoveanu avea bucătar şef francez ca şi grădinarul şef. „În drum spre Constantinopol, preotul englez Chishull găseşte Curtea Domnească, în 1702, «frumoasă, elegantă şi măreaţă». În cuhniile curţii trebăluiau bucătari francezi, iar copii de casă erau îmbrăcaţi aidoma pajilor de la Curtea lui Ludovic al XIV-lea”. (Alexandru Predescu, „Dâmboviţă, apă dulce…”).

Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu. Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.
 
Sursa foto și text. GastroArt.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

GastroArt Trei zămuri suprinzătoare din cărțile noastre de bucate

06 Dec 2021 550

GastroArt Autorasismul culinar românesc sau cum ne place să ne tragem singuri preșul de sub picioare

05 Dec 2021 892

GastroArt Ce se mânca în România în 1865, trei rețete dintr-o carte reeditată în premieră

04 Dec 2021 1130

GastroArt Mămăligă versus polenta, viziunea unui ceh care ne-a vizitat în 1856

03 Dec 2021 859

GastroArt Puțin despre sarmale și câteva rețete vechi un pic mai altfel

02 Dec 2021 985

GastroArt Cum a ajuns pâinea dospită trupul lui Hristos

01 Dec 2021 801

Gastroart Ciorbă de fasole (rețetă din 1931)

30 Nov 2021 1034

GastroArt Rețetă inedită de mititei din anul 1907

30 Nov 2021 1256

GastroArt Găluști și alte preparate de pus în supe, rețete de 200 de ani

29 Nov 2021 709

GastroArt Istoria dulciurilor brașovene până în 1989. Hess, stollwerk, dezrobirea, steaua roșie, cibo

28 Nov 2021 977

GastroArt Sosuri, mărtașuri, salse și jufe în gastronomie transilvană de la 1700

27 Nov 2021 991

GastroArt Facem o listă cu murături mai neobișnuite? Încep cu mere, pepene galben și fasole verde cu ardei iute

26 Nov 2021 951

GastroArt Soleanca – leacul pentru mahmureală al slavilor

25 Nov 2021 1055

GastroArt De la brânza de julfă (lapte de bou) la scutecele lui Hristos, povești culinare românești cu strigoi și narcotice

22 Nov 2021 1333

GastroArt Cărți de bucate din Transilvania secolelor XVI-XVII

21 Nov 2021 1310