GastroArt Sdrențe de orez (rețetă interbelică)

Pere cu cremă de vanilie, foto: GastroArt

Cantitățile: 150 gr. orez opărit în apă, ½ litru lapte, 100 gr. unt, sare, 2 gălbenușe, zahăr după plac, 25 gr. migdale fierte, 25 gr. stafide.

Se fierbe orezul în lapte îndulcit și se pune la răcit, se freacă untul cu ouăle și gălbenușele până se albesc, se amestecă cu orezul, cu stafidele și cu migdalele. Se rumenește o mămăligă moale și se desprinde de pe oală. Se ia dela foc, se adaugă zahărul și ouăle unul câte unul mestecând mereu.

Se răcește. Se dă drumul cu lingurița în grăsime încinsă, punând câte puțin odată, ca să aibă loc să crească. După ce s-au rumenit, se scot, se presară cu zahăr vaniliat sau se servesc cu sirop de smeură.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală.

Credit foto © Dreamstime.com

Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.

Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Citește și: 

GastroArt Pere cu cremă de vanilie (rețetă interbelică) 

GastroArt Crap cu roșii (rețetă interbelică)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

GastroArt Marinată de pește (rețetă interbelică)

31 Jul 2022 388

GastroArt Găluști de pâine (Rețetă Interbelică)

30 Jul 2022 579

GastroArt Tartine cu ou și sos (Rețetă Interbelică)

29 Jul 2022 681

GastroArt Tartine picante (Rețetă Interbelică)

28 Jul 2022 831

GastroArt Tartine cu Carne (Rețetă Interbelică)

27 Jul 2022 576

GastroArt Brânză Prăjită (Rețetă Interbelică)

26 Jul 2022 710

GastroArt Găluști cu prune (Rețetă Interbelică)

25 Jul 2022 632

GastroArt Bulion de ardei (rețetă interbelică)

24 Jul 2022 521

GastroArt Papanași cu smântână (rețetă interbelică)

23 Jul 2022 683

GastroArt Roșii picante (rețetă interbelică)

22 Jul 2022 636

GastroArt Salată de roșii specială (rețetă interbelică)

21 Jul 2022 590

GastroArt Clătite umplute cu șuncă (Rețetă interbelică)

20 Jul 2022 467

GastroArt Pește la cuptor (Rețetă Interbelică)

19 Jul 2022 567

GastroArt Cremă caramel (rețetă interbelică)

18 Jul 2022 487

GastroArt Șarlotă de mere (Rețetă Interbelică)

17 Jul 2022 443