Retetele zilei

Rețete tradiționale românești Rețete prăjituri de casă, tocmai bune de ronțăit!



25 de zile până la Crăciun. Mult a fost, puțin a mai rămas! Vă prezint câteva rețete de prăjituri de casă pe care le puteți pregăti de sărbători și la diverse ocazii pe care le veți avea în familie.
  • Melci cu cremă de nuci

Ingrediente
  • 500 g aluat de cozonac
  • cremă de nuci în care s-a pus şi puţină scorţişoară
Mod de preparare
Pe masa de aluat presărată cu făină, se întinde o foaie dreptunghiulară groasă de 1/2 cm pe care se aşază, în strat, crema de nucă. Se rulează ca un sui şi se taie în bucăţi groase de 2-3 degete. Se unge o tavă cu unt, se aşază melcii cu tăietura în sus, se turtesc puţin, se iasă vreo 10 minute să crească, apoi se dau la cuptor. Când s-au copt se scot şi se înmoaie în sirop de zahăr.
  • Melci cu marmeladă şi nuci

Ingrediente
  • 2 pahare (320 g) cu făină
  • 30 g drojdie
  • 1 ceaşcă (240 g) cu untdelemn
  • 1 ceşcuţă cu lapte sau sifon
  • sare
  • 1 linguriţă (10 g) zahăr
  • vanilie
  • 200 g marmeladă amestecată cu nuci măcinate
Mod de preparare
Se înmoaie drojdia în lapte călduţ şi se toarnă în făină. Se adaugă untdelemn, sare, zahăr şi se amestecă frământând apoi foarte bine aluatul. Se împarte în două şi se întind două foi dreptunghiulare pe care se pune marmeladă cu nuci se rulează, se taie felii groase de 3 degete şi se aşază într-o tavă. Se lasă puţin si crească şi apoi se dau la cuptor, la început cu foc moale. Când sunt gata coapte, se pudrează cu zahăr.
  • Pandişpan
Ingrediente
  • 8 gălbenuşuri
  • 8 linguri cu zahăr
  • 1 pachet zahăr vanilat coaja de lămâie
  • 8 linguri cu făină
  • 8 albuşuri spumă
  • zahăr pudră
Mod de preparare
Se freacă gălbenuşurile cu zahăr până se face spumă, se adaugă vanilie, coajă de lămâie, faina şi se bat bine. Se pune apoi albuşul spumă şi se amestecă uşor. Se unge tava cu unt, se presară făina, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor. Când este gata se pudrează cu zahăr pudră.
  • Cornuri cu mac

Ingrediente
  • 400 g aluat de cozonac
  • 250 g mac
  • 500 g nuci
  • 5 linguri (125 g) zahăr
  • vanilie
  • 500 g lapte
Mod de preparare
Se spală macul într-o sită şi apoi se opăreşte, lăsându-i 24 ore să se usuce. După ce s-a uscat, se pune într-un sirop de lapte şi zahăr şi se lasă să fiarbă. În timpul cât fierbe se adaugă nuci tăiate, vanilie şi se lasă să scadă. Se dă apoi deoparte să se răcească. Pe masa de aluat, presărată cu făină, se întinde foaia de aluat de cozonac şi se taie în triunghiuri cu latura de 8-9 cm. Pe fiecare triunghi se pune cremă de mac dar numai o fâşie mai mică decât lungimea laturii. Apoi se rulează şi se răsuceşte dând forma de corn. Se aşază cornurile într-o tavă, se ung cu ou şi se dau la cuptor.
  • Optari moldoveneşti

Ingrediente
  • 1 kg aluat de cozonac
  • 500 g nucă măcinată
  • 500 g miere de albine
Mod de preparare
Se fasonează din aluat suluri subţiri cât un deget şi lungi de 30 cm. Aceste suluri se răsucesc două câte două şi H se dă forma de 8. Se pun în tavă, la distanţă unul de altul, se acoperă cu un şervet ş-i se lasă să crească. Apoi, se ung cu ou bătut şi se dau la cuptor. Când sunt copţi se ia câte unul şi se înmoaie cu faţa în jos în miere de albine topită şi apoi în nuci măcinate. Se aşază cu faţa în sus pe o farfurie.
  • Covrigei

Ingrediente
  • 500 g făină
  • 20 g drojdie
  • 1 ceaşcă (250 g) lapte
  • sare
  • 3 ouă
  • 120 g unt
Mod de preparare
Se prepară din făină, drojdie crescută în lapte cu puţin zahăr, gălbenuşuri şi unt, topit, un aluat. Se lasă să crească. Se pune apoi pe masa de aluat presărată cu făină şi se fac din el covrigei mici. Se aşază în tavă, se ung cu gălbenuş de ou bătut şi se dau la cuptor.
  • Covrigei cu chimen

Ingrediente
  • 400 g făină
  • 200 g lapte
  • 20 g drojdie
  • 2 linguriţe (20 g) cu zahăr
  • puţină sare
  • 50 g unt
  • chimen
Mod de preparare
Se dizolvă în puţin lapte călduţ drojdia. Se pune făina într-un vas se adaugă drojdia, laptele, zahărul, sare, untul şi se frământă bine, până se obţine un aluat omogen, Pe masa de aluat, presărată cu faină, se pune aluatul, se modelează un sul, se taie bucăţi, fiecare bucată se întinde cu sucitorul în foaie. Fiecare foaie se taie în patru triunghiuri şi fiecare triunghi se rulează, se dă forma de covrigei, se unge cu ou, se presară chimen. Se aşază în tavă şi se dau la cuptor.
  • Cornulețe cu cremă ele nuci

Ingrediente
  • 220 g unt
  • 200 g smântână
  • 400 g făină
  • 4 gălbenuşuri
  • 1 lingură (25 g) unt
  • 200 g
  • nuci măcinate
  • 4 albuşuri spumă
Mod de preparare
Se amestecă bine făina cu untul, se adaugă smântână, gălbenuşurile şi se frământă până se obţine o cocă omogenă. Se modelează din ea un sul, se taie bucăţi, fiecare bucată se întinde în foaie şi se unge cu unt topit. Se rulează fiecare foaie şi se lasă jumătate de oră la rece. În acest timp se amestecă nuca măcinată cu albuşul spumă sau cu puţin lapte şi zahăr până se obţine o cremă. Se iau sulurile de aluat, se taie bucăţele. Fiecare bucăţică se întinde cu sucitorul în foaie. Pe fiecare foaie se aşază un strat de cremă de nucă, dar să nu acopere foaia până la margine. Se rulează, se dă forma de cornuleţ, se aşază în tavă şi se dă la cuptor. Când sunt coapte se scot şi se pudrează cu zahăr.

Din aceeași categorie Ilustrație realizată de Luana Profor

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Coronita de Craciun cu ciocolata si nuci

17 Dec 2017 847

Rețete pentru CrăciunCotlet de porc cu mere si bacon la cuptor (video)

22 Dec 2016 2689

Reţete craciun 2016 Doradă mediteraneană

21 Dec 2016 1654

Reţete Craciun 2016 Cornulete vesele pentru Mos Craciun

19 Dec 2016 2126

Rețete pentru CrăciunTarta cu crema de ciocolata – reteta video

17 Dec 2016 1809

Rețete tradiționale românești Torturi festive pentru un Crăciun.... delicios! (galerie foto)

23 Dec 2015 3699

Rețete tradiționale românești Cei mai buni cozonaci de Crăciun

20 Dec 2015 3223

Rețete tradiționale românești Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Cârnații.

06 Dec 2015 2135

LAURAADAMACHE.RO Cozonac fără frământare

24 Dec 2014 2855

Preparate Culinare by Poliana Fursecuri spirale colorate

14 Dec 2014 3235

Rawveganjoy.ro Tarta cu ciuperci si marar

17 Jun 2014 3275

Litoral TV Grilă de programe, 26 decembrie 2013

26 Dec 2013 1620

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Salată Capricciosa

23 Dec 2013 5702

Reţete ideale pentru masa de Crăciun Rulouri cu Mozzarella

18 Dec 2013 3894

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Pulpe de curcan la cuptor

16 Dec 2013 2895

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Ruladă din piept de pui

14 Dec 2013 5312

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Sarmale in foi de varză cu afumatură

12 Dec 2013 3389

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Cârnaţi de casă

11 Dec 2013 4623

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Cotlete de porc în sos de vin roşu

10 Dec 2013 2570

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Cheesecake after eight

09 Dec 2013 3927

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Sfogliatine capresi (barcute din foietaj)

08 Dec 2013 3998

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Carpaccio de caracatiţă

07 Dec 2013 2941

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Tort cu mousse de ricotta şi frişcă

06 Dec 2013 3946

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Fursecuri sărate de cartofi

05 Dec 2013 8209

Carnati de casa

23 Dec 2012 1901

Cotlete de porc in sos dulce-acrisor

23 Dec 2012 1913

Ciuperci pe pat de mamaliga

08 Dec 2012 6044

Astăzi începe Postul Crăciunului. Vă sugerăm câteva reţete

14 Nov 2012 1611

Povesti de la Mos Craciun - Fabrice Lelarge , Anne-Marie Frisque

06 Dec 2010 1537