Actualitate

Concluziile în urma auditului făcut de Comisia Europeană în Portul Midia

Concluzii îngrijorătoare ies la iveală în urma unui audit făcut de Comisia Europeană în Portul Midia. 

Peste 50% dintre vapoarele de export care operează în UE sunt autorizate de România, deși sistemul de inspecție a vapoarelor de export nu este capabil să reducă riscurile pentru animale din cauza condițiilor precare ale navelor, arată organizația Animals International, citând Comisia Europeană, potrivit Mediafax, citat de stiripesurse.ro.

Comisia Europeană a publicat luni raportul final de audit privind exportul cu animale vii din portul Midia. Raportul avertizează că vapoarele autorizate în România expun animalele la riscuri deosebite pe durata călătoriei spre țări terțe.

”Din raport reise că ANSVSA nu a pus informații, instrucțiuni și personal calificat la dispoziția veterinarilor pentru a inspecția tehnică a vapoarelor la echipamentele de ventilație, adăpare, drenaj și echipamente alternative. Practic, toate vechiturile au venit în România să se autorizeze ca să poată încarca animale din întreaga UE expunând animalele la riscuri extreme inevitabile”, a spus Gabriel Paun, directorul UE al Animals International.

Potrivit raportului, ANSVSA nu ține jurnale de călătorie pentru monitorizarea bunăstării animalelor și nu a putut face dovada că animalele sunt verificate înainte de a fi urcate pe vaport daca mai sunt apte pentru a continua călătoria.

”Dacă nu au murit în camioane în drumul spre port, atunci animalele sunt bătute și forțate să urce pe vapoare chiar dacă nu sunt apte pentru continuarea transportului. Am văzut asta de multe ori în port, iar în privința animalelor moarte la bordul vapoarelor nu se poate afla adevărul niciodată cu sistemul actual de monitiorizare”, a adăugat Păun care a fost vara trecută în Golful Persic pentru a observa starea animalelor exportate cu nava Al Suwaikh inspectată superficial de însuși președintele ANSVSA și pe care Comisia Europeană ceruse să nu i se permită încărcarea cu 70.000 de oi din cauza temperaturii și umidității extreme. ”Am vazut în Kuwait și Qatar sute de animale din România moarte sau muribunde din cauza călătoriei cu nava Al Shuwaikh venită prima oară în UE vara trecută în iulie. Este o navă uriașă, ca un titanic pentru animale și care fusese interzisă în Australia, dar pe care ANSVSA a autorizat-o fără a clipi”.

Doar tragediile cu animale exportate din România care s-au petrecut fie în portul Midia, fie în cel de detinație au ajuns la cunoștința publicului și au cutremurat întreaga lume. Este vorba de nava Trust 1 plecată de la Midia spre Iordania la bordul căreia au murit de sete peste 14.000 de oi sau nava Queen Hind care s-a răsurnat la scurt timp după auditul Comisiei Europene, chiar la plecarea din portul Midia omorând alte peste 14.600 de oi.


Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Citește și: Nava Queen Hind a fost dezeșuată, șenalul eliberat, oile incinerate. Încep procesele. Proprietarul navei și CN APM Constanța, protagoniști

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ţigări de contrabandă, descoperite de polițiștii de frontieră în Portul Midia

18 Sep 2020 584

Ludovic Orban, la startul lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD (video)

17 Sep 2020 730

Premierul Ludovic Orban vine mâine la Constanța! Va fi însoțit de alți miniștri

16 Sep 2020 845

Schimbarea la față a Porturilor Medgidia și Ovidiu. Ce face Administrația Canalelor Navigabile în acest sens (documente)

09 Sep 2020 1245

Vizită surpriză pe Bricul Mircea

06 Aug 2020 2163

UPDATE - A intervenit și elicopterul SMURD Misiune urgentă a pompierilor. O persoană a căzut într-un tanc petrolier, în Portul Midia

03 Aug 2020 931

Navă eșuată în Portul Midia

22 Jul 2020 864

CNSC a decis Licitația pentru PUZ-ul Portului Constanța nu s-a încheiat. Afaceriștii de la Synergetic Corporation mai au o șansă la contract

30 Jun 2020 655

Nava Queen Hind, eșuată în Portul Midia, scoasă la vânzare de executorul judecătoresc. Care este prețul de pornire (document)

26 Jun 2020 1977

Peste 10.000 de pachete cu țigări de contrabandă descoperite de Garda de Coastă

22 Jun 2020 689

Agenții Zip Escort au descoperit, împreună cu Poliția de Frontieră, un autoturism cu care se făcea trafic cu țigări

22 Jun 2020 829

Acuzații de contrabandă, în Portul Midia. Ce au găsit polițiștii de la Transporturi

10 Jun 2020 1040

26 mai în istoria județului Constanța. A fost inaugurat Canalul Dunăre-Marea Neagră

26 May 2020 3530

Decizie surpriză a instanței cu privire la procesul dintre proprietarul navei Queen Hind și CN APM Constanța

05 May 2020 2532

Porturile Constanța și Midia, alimentate cu energie electică de Getica 95 Com SRL din Râmnicu-Sărat (document)

25 Apr 2020 2195