Se prevalează de faptul că studiul ar fi o lucrare științifică Expertiza care ar recomada demolarea bazarului Gorbaciov, ținută la secret de conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL!

  • În cadrul Consiliului de Administrație al Administrației Fondului Imobiliar, din data de 30 ianuarie 2024, administratorii au decis demolarea bazarului de pe strada Eliberării, cunoscut drept Piața La Gorbaciov, în baza unei expertize tehnice comandate de AFI SRL
  • Printr-o adresă pe Legea 544/2001, cotidianul ZIUA de Constanța a solicitat Administrației Fondului Imobiliar SRL să pună la dispoziția cititorilor conținutul expertizei tehnice care a stat la baza hotărârii nr.1155/31.01.2024 a CA-ului societății consemnată de atlfel și în procesul - verbal nr.350 al ședinței, expertiză care recomandă adoptarea soluției minimale de demolare a imobilului Bazar Eliberării
  • Prin răspunsul primit de la conducerea AFI SRL, directorul general, Liliana Cristescu transmite faptul că : „nu vă putem pune la dispoziție o copie a expertizei tehnice ce a stat la baza hotărârii nr.1155/31.01.2024 a CA-ului societății, întrucât aceasta este o lucrare științifică aflată în proprietatea AFI SRL Constanța, ale cărei soluții tehnice îi sunt incidente dispozițiile legale în ceea ce privește proprietatea intelectuală și nu pot fi publicate decît cu îndeplinirea unor condiții prealabile”
  • În acest moment în Bazarul Eliberării, sunt în derulare 113 contracte de închiriere
  • După încetarea contractelor, chiriașilor care doresc să-și continue activitatea comercială nu le rămâne decât să participe la licitațiile care se organizează de către Administrația Fondului Imobiliar SRL în vederea atribuirii contractelor de închiriere pentru spațiile pe care le are în administrare
  • Menționăm că aceștia din urmă au intenționat să protesteze în fața Primăriei Constanța în săptămâna 19-15 februarie a.c. împotriva deciziei administratorului spațiului, însă din informațiile noastre aceștia nu au reușit să obțină o autorizație de protest din partea autorităților
  • Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, în locul bazarului „de la ruși”, va fi amenajat un parc, deoarece terenul se află în zona ZRV1, care stipulează că acolo este spațiu verde
     
 
 
 
 
În cadrul Consiliului de Administrație al Administrației Fondului Imobiliar, din data de 30 ianuarie 2024, administratorii au decis demolarea bazarului de pe strada Eliberării, cunoscut drept Piața La Gorbaciov, în baza unei expertize tehnice comandate de AFI SRL.
 
Printr-o adresă pe Legea 544/2001, cotidianul ZIUA de Constanța a solicitat Administrației Fondului Imobiliar SRL să pună la dispoziția cititorilor conținutul expertizei tehnice care a stat la baza hotărârii nr.1155/31.01.2024 a CA-ului societății consemnată de atlfel și în procesul - verbal nr.350 al ședinței, expertiză care recomandă adoptarea soluției minimale de demolare a imobilului Bazar Eliberării.
 
Prin răspunsul primit de la conducerea AFI SRL, directorul general, Liliana Cristescu transmite faptul că : „nu vă putem pune la dispoziție o copie a expertizei tehnice ce a stat la baza hotărârii nr.1155/31.01.2024 a CA-ului societății, întrucât aceasta este o lucrare științifică aflată în proprietatea AFI SRL Constanța, ale cărei soluții tehnice îi sunt incidente dispozițiile legale în ceea ce privește proprietatea intelectuală și nu pot fi publicate decît cu îndeplinirea unor condiții prealabile”. 
Conducerea AFI ne-a mai transmis la solicitarea noastră că în acest moment în Bazarul Eliberării, sunt în derulare 113 contracte de închiriere.
Am întrebat și ce se v-a întâmpla cu acest contracte/chiriași o dată cu decizia de demolare a bazarului?


Referitor la acest aspect, conducerea AFI SRL ne-a transmis că se află în plin proces de implementare a Legii 212/2022/Legii 426/2023 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, motiv pentru care chiriașii vor fi înștiințați despre încetarea de drept a contractelor de închiriere aflate în derulare la data încadrării clădirii, prin raport de expertiză tehnică, în clasa de rism seismic RsI, și prin urmare vor înceta în 30 de zile de la data încadrării.

Cu alte cuvinte, după încetarea contractelor, chiriașilor care doresc să-și continue activitatea comercială nu le rămâne decât să participe la licitațiile care se organizează de către Administrația Fondului Imobiliar SRL în vederea atribuirii contractelor de închiriere pentru spațiile pe care le are în administrare. 

Menționăm că aceștia din urmă au intenționat să protesteze în fața Primăriei Constanța în săptămâna 19-15 februarie a.c. împotriva deciziei administratorului spațiului, însă din informațiile noastre aceștia nu au reușit să obțină o autorizație de protest din partea autorităților.
 
Ce spune Primăria Constanța despre situația Bazarului Eliberării!

„Pe baza rezultatelor evaluării calitative și prin calcul, structura de rezistență se încadrează în clasa de risc seismic I. Starea actuală a clădirii este gravă, în sensul că prezintă un stadiu avansat de degradare. Deoarece starea clădirii este foarte precară, nu se justifică necesitatea consolidării acesteia, costurile fiind foarte mari. Prin urmare, se impune desfacerea acestei structuri.

Structura a fost realizată în anul 1998, având ca bază documentele tehnice normative în vigoare la acea dată. De la finalizarea execuției și până în prezent, nu s-au efectuat lucrări de consolidare ale clădirii sau ale elementelor acesteia, ci doar exploatarea acesteia. Calitatea îmbinărilor sudate trebuia verificată o dată la 5 ani”, au menționat reprezentații Primăriei Constanța.

Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, în locul bazarului „de la ruși”, va fi amenajat un parc, deoarece terenul se află în zona ZRV1, care stipulează că acolo este spațiu verde.

Tot reprezentanții Primăriei Constanța au explicat că în 2016, în urma unui control în locație a celor de la ISU Dobrogea privind apărarea împotriva incendiilor și protecția civilă au fost găsite nereguli organizatorice, constructive și tehnice. În sensul în care s-ar fi făcut modificări fără autorizație de construire. 


Precizăm faptul că Primăria Constanța a eliberat luna această pentru AFI SRL un certificate de urbanism pentru desființarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov”.
 
Este vorba despre CU 492 din 20 februarie 2024 a fost eliberat pentru desființare bazar Eliberării, la intersecția străzilor Eliberării cu I.L. Caragiale, încadrat în clasa de risc seismic RSI, în regim de urgență. Documentul este valabil 12 luni.


 
Un arhitect constănțean a pus la dispoziția fostului RAEDPP un proiect de reabilitare
 
Înainte de 2024 nu s-a pus niciodată în discuție demolarea acestui bazar. Un fost director al RAEDPP, actuala Administrația Fondului Imobiliar SRL, ne-a precizat că nu crede în recomandarea făcută prin această expertiză tehnică, respectiv necesitatea demolării, deoarece structura de rezistență a bazarului s-ar încadra în clasa de risc seismic I.

Florin Gheorghe, fostul director al RAEDPP spune că permanent s-a pus în discuție reabilitarea bazarului și în niciun caz demolarea. Gheorghe a adăugat că arhitectul constănțean Bruno Andreșoiu s-a oferit să realizeze probono proiectul care să stea la baza reabilitării acestui bazar, însă acest lucru nu s-a materializat până la alegerile din 2020.
 


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 
 
Citește și:

Primăria Constanța a eliberat un prim document pentru desființarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov”

Protest anunțat Demolarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov” din municipiul Constanța scoate oamenii în stradă

Oficial de la Administrația Fondului Imobiliar Constanța Ce se întâmplă cu chiriașii de la Bazarul Eliberării „La Gorbaciov”?

Bazarul de pe strada Eliberării din Constanța va fi demolat! Ce se va face în locul său?

 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Componența comisiei de selecție ale proiectelor non-profit Consiliul Județean Constanța a alocat finanțări nerambursabile de 6 milioane de lei pentru cultură (DOCUMENT)

01 Apr 2024 1335

Aproximativ 200 de veterani din teatrele de operații au acum gratuitate pe mijloacele de transport în comun din municipiul Constanța(DOCUMENT)

01 Apr 2024 740

Nomad Atelier a elaborat documentația Proiectul de modernizare unor stații de transport în comun din Constanța mai scump cu 130.000 de euro(DOCUMENT)

25 Mar 2024 680

Harta strategică de zgomot pentru municipiul Constanța Sursa principală de zarvă este traficul rutier (DOCUMENT)

23 Mar 2024 698

Primăria Tuzla, județul Constanța, licitație importantă ce vizează delegarea gestiunii activității de sortare a deșeurilor

19 Mar 2024 450

Vin alegerile, primarul nu se grăbește Recepția lucrărilor de mobilitate urbană din Constanța, un cartof fierbinte pentru administrația Chițac!

18 Mar 2024 2077

După doi ani de demersuri din partea USR Mangalia și urmare a adreselor ISC Construcțiile de pe taluzul Mangaliei ar putea fi oprite de instituțiile statului!

17 Mar 2024 839

Decizii ale Consiliului de Administrație Liliana Cristescu, mandat prelungit până în septembrie la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL

13 Mar 2024 682

Consiliul Județean Constanța a alocat un buget de 5.500.000 lei pentru proiectele sportive! Care este data limită de depunere a acestora?(DOCUMENT)

10 Mar 2024 1476

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 788

Opinie cu rezerve Camera de Conturi Constanța, raport de audit asupra situațiilor financiare ale Municipiului Medgidia (DOCUMENT)

07 Mar 2024 784

2.6 milioane de euro puse la bătaie Consiliul Județean Constanța, programul de finanțări nerambursabile pentru anul 2024(DOCUMENT)

27 Feb 2024 887

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 847

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1330

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1734