Veste importantă pentru toți cei care au fost amendați în baza vechiului regulament al parcărilor din Constanța

  • Procesul poate deschide calea pentru anularea tuturor amenzilor aplicate în baza vechiului regulament, anulat definitiv de judecători. 
  • În prezent, dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța. 
 
Magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța au dat câștig de cauză unui șofer din Constanța amendat în baza Hotărârii nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța! În prezent, dosarul se află la Tribunalul Constanța, ca urmare a apelului declarat de municipalitate. 
 
Procesul poate deschide calea pentru anularea tuturor amenzilor aplicate în baza vechiului regulament, anulat definitiv de judecători. 
 
Pe scurt, este vorba despre o sancțiune aplicată aproape de finele lunii februarie 2020, în baza vechiul regulament al parcărilor din Constanța, regulament anulat definitiv în martie 2020. Șoferul a fost sancționat cu suma de 600 lei, pentru faptul că autovehiculul reclamantului a fost depistat, ocupând un loc de parcare fără a avea achitat tariful orar de parcare. 
 
La vremea respectivă, dosarul în care se cererea anularea Hotărârii nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța se afla pe rolul Curții de Apel Constanța. Regulamentul în cauză a fost anulat definitiv în luna martie a acestui an. Decizia este definitivă și a fost luată de completul de judecată C5 Recurs, alcătuit din Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Augustina Livia Nistor, toate judecătoare în cadrul Secției a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal din Curtea de Apel Constanța.  
 

Revenind la dosarul nostru 

 
Conform datelor oficiale aflate la dosarul cauzei, în fapt, prin procesul-verbal de contravenție încheiat la data de 25 februarie încheiat de Poliția Locală, petentul a fost sancționat în temeiul art. 24 lit. a rap. la art. 25 alin. 1 din Hotărârea Consiliului Local al municipiului Constanța nr. 235/2018 cu amendă în cuantum de 600 lei, pentru faptul că la data de 21 februarie, autovehiculul (...) a fost depistat ocupând un loc de parcare fără a avea achitat tariful orar de parcare.
 
Instanța reține că petentul a fost sancționat contravențional în temeiul Hotărârii Consiliului Local nr. 235/2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice pe raza municipiului Constanța, iar prin sentința civilă nr. 879/04.06.2019 pronunțată de Tribunalul Constanța s-a dispus anularea H.C.L.M. Constanța nr. 235/28.06.2018.
 

Decizie definitivă 

 
Împotriva sentinței civile anterior menționate, Consiliul Local Constanța a formulat recurs, iar prin decizia civilă nr. 191/CA din 25.03.20 20 pronunțată de Curtea de Apel Constanța s-a respins recursul ca nefondat.
 
Instanța reține în cauză incidența prevederilor art. 2 alin. 5 din OG nr. 2/2001 conform cărora „ Hotărârile consiliilor locale sau județene ori, după caz, ale sectoarelor municipiului București, prin care s -au stabilit contravenții cu nesocotirea principiilor prevăzute la alin. (2)-(4), sunt nule de drept. Nulitatea se constată de instanța de contencios administrativ (...) oricărei persoane interesate.” 
 
Magistrații au constatat că procesul-verbal de contavenție continuă să-și producă efectele juridice, deși actul administrativ cu caracter normativ în temeiul căruia a fost emis, respectiv Hotărârea Consiliului Local nr. 235/2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice pe raza municipiului Constanța a fost anulată definitiv prin hotărâre judecătorească.
 

„Putere numai pentru viitor“ 

 
„De asemenea, s-a statuat că sintagma „sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor“, utilizată de Constituție, nu poate primi decât o interpretare unitară, în sensul că excepția de neconstituționalitate admisă, respectiv actul administrativ normativ anulat nu produc niciun efect în privința cauzelor irevocabil/ definitiv soluționate, însă produc efecte în cauzele aflate în curs de soluționare la data publicării deciziei Curții Constituționale sau a hotărârii judecătorești de anulare, așa cum s-a reținut în deciziile instanței de contencios constituțional indicate. Hotărârea judecătorească de anulare a actului administrativ cu caracter normativ produce efecte similare deciziei pronunțate de Curtea Constituțională prin care este admisă o excepție de neconstituționalitate, iar efectele acesteia se răsfrâng asupra cau zelor pendinte în fața instanțelor judecătorești în care respectivele dispoziții sunt aplicabile“, se arată în motivarea Judecătoriei Constanța, potrivit rolii.ro.
 
Drept urmare, actul administrativ normativ anulat produce efecte în cauzele aflate în curs de soluționare la data publicării hotărârii judecătorești de anulare, sens în care se impune admiterea plângerii și anularea procesului verbal de contravenție.
 
Citește și 
 
#ConstanțaAltfel
De ce nu a fost suspendată HCL privind plata locurilor de parcare din Constanța. Explicațiile oficiale ale judecătorilor (document)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vergil Chițac despre hotărârea instanței de a suspenda amendarea celor care nu plătesc parcarea în Constanța. Ce dispoziție va da

19 Nov 2020 2465

#ConstanțaAltfel De ce nu a fost suspendată HCL privind plata locurilor de parcare din Constanța. Explicațiile oficiale ale judecătorilor (document)

31 Aug 2020 2215

USR Constanța solicită primăriei, programul de taxare în municipiu şi staţiunea Mamaia, după anularea regulamentului parcărilor publice!

17 Jun 2020 1668

Constănțeanul supărat Vor banii înapoi. Regulamentul parcărilor a fost anulat, însă doar cine contestă în instanță amenzile sau plata prin SMS poate obține anularea acestora

03 Jun 2020 3955

Iată de ce a fost anulat Regulamentul parcărilor din Constanța! Motivarea judecătorilor

29 Apr 2020 10460

Ultimele zile sub imperiul Regulamentului privind parcările din Constanţa? Ce s-a stabilit ieri la Curtea de Apel

06 Mar 2020 8869

Activitate stabilită prin Regulamentul locurilor de parcare Ridicarea autovehiculelor în Constanţa, taxată de judecători

13 Jan 2020 5380

S-a stabilit data la care s-ar putea anula definitiv Regulamentul parcărilor din Constanţa

25 Dec 2019 9180

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților, de acord cu anularea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța

26 Aug 2019 1456

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu anularea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța?

19 Aug 2019 2594

Amânare în dosarul regulamentului parcărilor din Constanţa. Când este următorul termen

02 Apr 2019 1924

Liberalii cer modificarea Regulamentului privind parcările publice din municipiul Constanța! (document)

13 Feb 2019 1815

Cine şi de ce a atacat în instanţă regulamentul privind parcajul? Bătălia pe cele aproximativ 20.000 de locuri de parcare din municipiul Constanţa!

30 Oct 2018 5806

Ședințele de Consiliu Local Municipal de la Constanța devin nefrecventabile. Printre nervi și vociferări, s-a votat regulamentul privind parcările. PUZ-urile cu probleme au fost retrase (galerie foto + document)

29 Jun 2018 2637

Repartiţia locurilor de parcare în perioada sezonului estival Ce prevede noul regulament privind parcările publice de pe raza municipiului Constanţa! (document)

13 Apr 2018 5314