Veste importantă pentru toți cei care au fost amendați în baza vechiului regulament al parcărilor din Constanța

  • Procesul poate deschide calea pentru anularea tuturor amenzilor aplicate în baza vechiului regulament, anulat definitiv de judecători. 
  • În prezent, dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanța. 
 
Magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța au dat câștig de cauză unui șofer din Constanța amendat în baza Hotărârii nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța! În prezent, dosarul se află la Tribunalul Constanța, ca urmare a apelului declarat de municipalitate. 
 
Procesul poate deschide calea pentru anularea tuturor amenzilor aplicate în baza vechiului regulament, anulat definitiv de judecători. 
 
Pe scurt, este vorba despre o sancțiune aplicată aproape de finele lunii februarie 2020, în baza vechiul regulament al parcărilor din Constanța, regulament anulat definitiv în martie 2020. Șoferul a fost sancționat cu suma de 600 lei, pentru faptul că autovehiculul reclamantului a fost depistat, ocupând un loc de parcare fără a avea achitat tariful orar de parcare. 
 
La vremea respectivă, dosarul în care se cererea anularea Hotărârii nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța se afla pe rolul Curții de Apel Constanța. Regulamentul în cauză a fost anulat definitiv în luna martie a acestui an. Decizia este definitivă și a fost luată de completul de judecată C5 Recurs, alcătuit din Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Augustina Livia Nistor, toate judecătoare în cadrul Secției a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal din Curtea de Apel Constanța.  
 

Revenind la dosarul nostru 

 
Conform datelor oficiale aflate la dosarul cauzei, în fapt, prin procesul-verbal de contravenție încheiat la data de 25 februarie încheiat de Poliția Locală, petentul a fost sancționat în temeiul art. 24 lit. a rap. la art. 25 alin. 1 din Hotărârea Consiliului Local al municipiului Constanța nr. 235/2018 cu amendă în cuantum de 600 lei, pentru faptul că la data de 21 februarie, autovehiculul (...) a fost depistat ocupând un loc de parcare fără a avea achitat tariful orar de parcare.
 
Instanța reține că petentul a fost sancționat contravențional în temeiul Hotărârii Consiliului Local nr. 235/2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice pe raza municipiului Constanța, iar prin sentința civilă nr. 879/04.06.2019 pronunțată de Tribunalul Constanța s-a dispus anularea H.C.L.M. Constanța nr. 235/28.06.2018.
 

Decizie definitivă 

 
Împotriva sentinței civile anterior menționate, Consiliul Local Constanța a formulat recurs, iar prin decizia civilă nr. 191/CA din 25.03.20 20 pronunțată de Curtea de Apel Constanța s-a respins recursul ca nefondat.
 
Instanța reține în cauză incidența prevederilor art. 2 alin. 5 din OG nr. 2/2001 conform cărora „ Hotărârile consiliilor locale sau județene ori, după caz, ale sectoarelor municipiului București, prin care s -au stabilit contravenții cu nesocotirea principiilor prevăzute la alin. (2)-(4), sunt nule de drept. Nulitatea se constată de instanța de contencios administrativ (...) oricărei persoane interesate.” 
 
Magistrații au constatat că procesul-verbal de contavenție continuă să-și producă efectele juridice, deși actul administrativ cu caracter normativ în temeiul căruia a fost emis, respectiv Hotărârea Consiliului Local nr. 235/2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice pe raza municipiului Constanța a fost anulată definitiv prin hotărâre judecătorească.
 

„Putere numai pentru viitor“ 

 
„De asemenea, s-a statuat că sintagma „sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor“, utilizată de Constituție, nu poate primi decât o interpretare unitară, în sensul că excepția de neconstituționalitate admisă, respectiv actul administrativ normativ anulat nu produc niciun efect în privința cauzelor irevocabil/ definitiv soluționate, însă produc efecte în cauzele aflate în curs de soluționare la data publicării deciziei Curții Constituționale sau a hotărârii judecătorești de anulare, așa cum s-a reținut în deciziile instanței de contencios constituțional indicate. Hotărârea judecătorească de anulare a actului administrativ cu caracter normativ produce efecte similare deciziei pronunțate de Curtea Constituțională prin care este admisă o excepție de neconstituționalitate, iar efectele acesteia se răsfrâng asupra cau zelor pendinte în fața instanțelor judecătorești în care respectivele dispoziții sunt aplicabile“, se arată în motivarea Judecătoriei Constanța, potrivit rolii.ro.
 
Drept urmare, actul administrativ normativ anulat produce efecte în cauzele aflate în curs de soluționare la data publicării hotărârii judecătorești de anulare, sens în care se impune admiterea plângerii și anularea procesului verbal de contravenție.
 
Citește și 
 
#ConstanțaAltfel
De ce nu a fost suspendată HCL privind plata locurilor de parcare din Constanța. Explicațiile oficiale ale judecătorilor (document)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie 91% dintre respondenți nu sunt de acord cu noul Regulament al parcărilor

01 May 2021 328

Constănțeanul supărat. Oriunde oprești mașina, plătești. Noul Regulament al parcărilor din municipiu va fi atacat în instanță!

01 May 2021 1527

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu noul Regulament al parcărilor?

26 Apr 2021 1327

Constănțeanul supărat. Noul regulament al parcărilor are aceeași vulnerabilitate ca vechiul regulament în temeiul căreia a fost anulat

24 Apr 2021 1287

Regulamentul parcărilor publice din Constanța Sunăm la poliție dacă a parcat altcineva pe locul pentru care am plătit?

24 Apr 2021 3866

”Dacă lipsește indicatorul, parcarea nu se plătește” Regulamentul Parcărilor din Constanța a fost adoptat!

23 Apr 2021 5690

Cu cinci zile înainte de votul final, încă se lucrează la forma finală a Regulamentului parcărilor din Constanța

19 Apr 2021 1199

Regulamentul parcărilor din Constanța, în dezbatere publică până la viitoare ședință de Consiliu Local Municipal

03 Mar 2021 953

UPDATE 15 - Ședința de CLM. Primarul Chițac a retras regulamentul parcărilor din Constanța și recunoaște că tarifele nu s-au aflat niciodată în dezbatere publică!

26 Feb 2021 4167

Senatorul Felix Stroe - „V-ați ostilizat întreaga populație și i-ați făcut dușmani și pe oamenii de afaceri, și pe cetățenii obișnuți! Veți plăti pentru asta!”

25 Feb 2021 2345

Regulamentul parcărilor din municipiul aruncă în aer liniștea constănțenilor și naște tensiuni între PNL și primarul Vergil Chițac

25 Feb 2021 3357

Ce spune Horia Constantinescu În ce condiții vor putea fi ridicate mașinile în Constanța, potrivit Regulamentului Parcărilor Publice aflat în dezbatere

09 Feb 2021 1993

16 februarie – data la care ar putea fi anulat Regulamentul parcărilor publice din Constanța!

03 Feb 2021 1452

Noul regulament al parcărilor din Constanța, în dezbatere publică. Se vor organiza licitații pentru cele de reședință. Se introduc parcometrele și două zone de taxare

28 Jan 2021 3764

Regulamentul de acces în Peninsula Constanței, anulat definitiv! Cum se va circula în continuare

07 Jan 2021 1868