Regulamentul parcărilor publice din Constanța, decis în Neamț!

Parcare Mamaia. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • La primul termen de judecată, magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au ajuns la concluzia că, de fapt, cazul este de competența Tribunalului Neamț, așa că dosarul a fost trimis la această instanță.
  • Reclamantul a solicitat în proces „anularea parțială sau totală a HCL Constanța 123/2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din Municipiul Constanța“.
  • Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției a II-a Civilă, de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Neamț, urmând ca procesul să înceapă pe data de 5 decembrie 2023.
  • De la adoptarea sa, regulamentul a fost atacat de mai multe ori în justiția din Constanța, dar de fiecare dată hotărârile pronunțate de judecători au fost favorabile regulamentului.
Tribunalul Neamț va decide asupra legalității Regulamentului parcărilor publice din Constanța, adoptat prin HCL Constanța 123/2021!
 
Decizia de a sesiza instanța din Neamț le-a aparținut judecătorilor de la Tribunalul Constanța, care au admis excepția necompetenței teritoriale a instanței de la malul mării într-un proces deschis de un turist din Piatra Neamț împotriva regulamentului.
 
De altfel, dosarul ajunsese la Constanța după ce fusese declinat de către Judecătoria Piatra Neamț.
 
La primul termen de judecată, magistrații Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au ajuns la concluzia că, de fapt, cazul este de competența Tribunalului Neamț, așa că dosarul a fost trimis la această instanță.
 
Potrivit Hotărârii 1050/2023 de declinare pronunțată de Tribunalul Constanța, reclamantul a solicitat în proces „anularea parțială sau totală a HCL Constanța 123/2021 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din Municipiul Constanța“.
 
Este vorba despre cauza cu indicativul 2049/279/2023, deschis de un turist din Piatra Neamț în contradictoriu cu Consiliul Local Constanța, pentru anularea HCL 123/2021, prin care a fost adoptat Regulamentul parcărilor publice din Constanța.
 
Acum, cazul a fost înregistrat pe rolul Secției a II-a Civilă, de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Neamț, urmând ca procesul să înceapă pe data de 5 decembrie 2023.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cererea de anulare a regulamentului a fost disjunsă din dosarul în care, inițial, reclamantul a contestat procesul-verbal prin care fusese sancționat în baza HCL Constanța 123/2021.
 

Ca o paranteză, de la adoptarea sa, regulamentul a fost atacat de mai multe ori în justiția din Constanța, dar de fiecare dată hotărârile pronunțate de judecători au fost favorabile regulamentului.
 
Astfel, într-una dintre hotărârile favorabile regulamentului, judecătorii din Constanța au arătat, printre altele, că Tribunalul „găsește actul administrativ adoptat (nr., Regulamentul Parcărilor) capabil să rezolve o serie de probleme legate de traficul ce se desfășoară în municipiul Constanța, desigur și prin implicarea organelor abilitate (...)“.

 
În aceeași decizie, respectiv Hotărârea 1147/2022, instanța a mai precizat în legătură cu unele aspecte privind modalitatea de plată că „referitor la modalitatea plăţii anticipate a tarifului de parcare, Tribunalul reţine că nu este nimic nelegal în această privinţă şi că nelegalitatea Regulamentului nu poate rezulta dintr-o imposibilitate a persoanei de estimare a timpului necesar staţionării în parcare, susţinută de altfel doar la nivel formal de reclamantă“.
 
Legat de același aspect, judecătorii au mai spus că „pe de altă parte, în situaţia în care este achitat un tarif de parcare pentru o perioadă mai lungă decât cea efectivă în care un conducător auto a ocupat un loc de parcare, Tribunalul consideră că există mecanisme juridice pentru ca respectivei persoane să-i fie restituită suma de bani achitată în plus“.
 
Pe de altă parte, mai trebuie adăugat că turistul din Piatra Neamț care a cerut anularea Regulamentului parcărilor din Constanța a câștigat în instanță, la Piatra Neamț, procesul pentru anularea amenzii.
 
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia judecătorilor din Neamț legat de cererea de anulare efectivă a Regulamentului parcărilor publice din Constanța.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului Neamț în acest proces, ea va putea fi ulterior atacată la Curtea de Apel Bacău.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Verdict în așteptare pentru Primăria Constanța! Instituția a fost obligată să repartizeze locuri de parcare gratuită persoanelor cu dizabilități
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sancțiunile rutiere din Regulamentul de gospodărire Curtea de Apel – „La adoptarea HCL 77/2021 nu a existat un aviz emis de Poliția Municipiului Constanța sau IPJ Constanța“ (MOTIVARE)

25 Feb 2024 1115

Tribunalul Neamț s-a pronunțat legat de Regulamentul parcărilor din Constanța (MINUTA)C

02 Feb 2024 3955

Regulamentul parcărilor din Constanța, decis în Neamț! Se renunță la judecată?

09 Jan 2024 877

Recurs pentru anularea sancțiunilor rutiere din Regulamentul de gospodărire a Constanței! Când începe procesul

26 Nov 2023 711

Judecătorii din Neamț au anulat definitiv o amendă dată de Poliția Locală Constanța, pentru parcare!

19 Nov 2023 1173

Constanța, orașul șantier! Regulamentul parcărilor din oraș contestat, din nou, la tribunal!

17 Sep 2023 4420

Judecătorii refuză cheltuielile de judecată pentru Primăria Constanța într-un proces pe parcări. „Demersul judiciar, generat de pasivitatea și lipsa de interes“ ale primăriei

25 Aug 2023 1473

„Locul de parcare trebuie să existe fizic“ Primăria Constanța scapă în instanță de obligația de a emite un abonament de parcare! Explicații oficiale (MOTIVARE)

24 Aug 2023 7356

Editorial Știți cum să beneficiați de jumătatea de oră de parcare gratuită în Constanța?

18 Jun 2023 4891

Regulamentul parcărilor publice din Constanța, contestat și la Piatra Neamț!

22 Apr 2023 6169

Consilierii locali aprobă modificări la Regulamentul parcărilor din municipiul Constanța. Este vizată Peninsula! (DOCUMENTE)

26 Jan 2023 2976

„Radiografia“ proceselor pentru anularea sau suspendarea regulamentelor administrației Chițac

04 Jan 2023 1337

Definitiv Regulamentul parcărilor publice adoptat de administrația Chițac, „capabil să rezolve o serie de probleme legate de traficul din Constanța“

31 Dec 2022 6938

Decizie definitivă la Curtea de Apel pentru Regulamentul parcărilor publice din Constanța

28 Dec 2022 2874

Editorial Constănțeni, voi cunoașteți Regulamentul parcărilor publice din oraș?!

03 Dec 2022 4013