Ministrul Sănătaţii despre oile moarte în Portul Midia-Există un pericol biologic. Ce spune biologul Răzvan Popescu Mirceni

 
Au trecut trei săptămâni de când o navă cu 14 mii de oi la bord s-a scufundat în Portul Midia. Dar încă plutesc oi în Marea Neagră. Nici până acum autorităţile nu au reușit să îndepărteze pericolul. Autoritatea Navală colaborează cu două firme, acestea din urmă vor lua cadavrele şi le vor incinera. 

Autoritățile spun că situația este sub control. Zilnic o navă controlează zona și în cazul în care cadavrele ajung în Marea Neagră, scafandrii vin și igienizează zona.

„Având în vedere că este o incită închisă și o cantitate mare de masă organică aflată în descompunere, aceasta poate să ducă, în câteva săptămâni, la un fenomen de anoxie, de dispariție a oxigenului din zona respectiva, și acest fenomen e însoțit de mortalitatea tuturor organismelor marine din corpul de apă respectiv. Dacă ar fi masă deschisă, problemele nu ar fi la fel de mari, iar peștii ar putea să consume din această materie organică. Aici nu ajung nici curenții marini, a declarat, pentru DigiTv, biologul Răzvan Popescu Mirceni.

„Felicit autoritățile care patrulează și culeg cadavrele care pot ajunge pe țărm. Pe orice cadavru se pot devolta cultuti bactriene, inclusiv și cele de tipul antraxul care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică.

Mă îndoiesc că pot fi scoase foarte ușor. E riscant și dificil și cu niște costuri destul de mari”, explică biologul.

„Cam două, trei săptămâni după moartea lor vor fi întregi, după aceea pot apărea procedee care pot duce la dezmembrarea acestora și implicit la o difuzie a materiei organice în apă”, a mai explicat Răzvan Popescu Mirceni.

Totodată, ministrul Sănătății, Victor Costache, a spus, sâmbătă, la Iași, că în Portul Midia, acolo unde o navă încărcată cu oi s-a răsturnat la sfârșitul lunii noiembrie, există un risc biologic mare, din cauza cadavrelor în putrefacție.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Iași, că situația din Portul Midia este critică și că acolo este „risc biologic mare”.


„Am avut nenumărate ședințe de guvern pe această temă, situația este complexă, critică și știu că ministrul de Interne cu toți ministrii de resort implicați lucrează pentru găsirea unei soluții. Este un risc biologic care l-am semnalat de la început, că este evident. Corpurile care sunt în putrefacție sub apă, în regim anaerob, sunt un risc biologic mare”, a spus Victor Costache.

Potrivit acestuia, la un moment dat a existat și un blocaj la nivelul armatorului.

Nava sub pavilion Palau, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat în Portul Midia în 24 noiembrie. Autoritățile au reușit să salveze doar 254 de animale.

Sursa foto: CNAPMC Constanta

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MADR Inspectorii ANPA nu au identificat activități de recoltare a moluștelor sau a rapănelor din bazinul portuar Midia-Năvodari

16 May 2024 576

Portul Constanța închiriază mai multe parcele de teren. Licitația va avea loc pe 29 mai (DOCUMENT)

13 May 2024 717

Trei parcele de teren, situate în Porturile Constanța și Midia, pot fi închiriate de la CN APM Constanța. Licitația de atribuire se va desfășura în luna mai (DOCUMENT)

22 Apr 2024 632

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 521

Curtea de Apel Constanța, decizie definitivă în cazul navei GSP King, reţinută în Portul Midia!

18 Mar 2024 3958

Nava GSP King, proprietatea GSP King Ltd, reţinută de Tribunalul Constanța în Portul Midia!

12 Mar 2024 7253

Firme Constanța Midia Internațional SA. A fost convocată Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

26 Feb 2024 816

Vizat, Portul Midia! Administrația Porturilor Maritime Constanța a atribuit cu contract important (DOCUMENT)

24 Feb 2024 849

Baurzhan Nurgaliyev este noul administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Midia Marine Terminal SRL, din Năvodari

07 Feb 2024 973

Act adițional Ministerul Apărării Naționale alocă noi fonduri pentru Șantierul Naval Midia SA (DOCUMENT)

25 Jan 2024 1422

Administrația Porturilor Maritime, contract cu Inaco Legal SRL, din Galați (DOCUMENT)

23 Jan 2024 912

Nava GSP King, sub pavilion Panama, reținută de Tribunalul Constanța în Portul Midia! (DOCUMENT)

16 Jan 2024 8312

Nemulțumiri după primele condamnări! Dosarul oilor îngropate pe un teren viran din Tulcea ajunge la Constanța! (FOTO, VIDEO+DOCUMENT)

08 Jan 2024 1122

Averea și interesele lui Costel Bucur, director Operațiuni Portuare în Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (DOCUMENT)

29 Dec 2023 2269

Averea și interesele lui Adrian Daniel Gavruță, președintele Consiliului de Administrație al Administrației Porturilor Maritime SA! (DOCUMENTE)

21 Dec 2023 1730