Eveniment

Ministrul Sănătaţii despre oile moarte în Portul Midia-Există un pericol biologic. Ce spune biologul Răzvan Popescu Mirceni

 
Au trecut trei săptămâni de când o navă cu 14 mii de oi la bord s-a scufundat în Portul Midia. Dar încă plutesc oi în Marea Neagră. Nici până acum autorităţile nu au reușit să îndepărteze pericolul. Autoritatea Navală colaborează cu două firme, acestea din urmă vor lua cadavrele şi le vor incinera. 

Autoritățile spun că situația este sub control. Zilnic o navă controlează zona și în cazul în care cadavrele ajung în Marea Neagră, scafandrii vin și igienizează zona.

„Având în vedere că este o incită închisă și o cantitate mare de masă organică aflată în descompunere, aceasta poate să ducă, în câteva săptămâni, la un fenomen de anoxie, de dispariție a oxigenului din zona respectiva, și acest fenomen e însoțit de mortalitatea tuturor organismelor marine din corpul de apă respectiv. Dacă ar fi masă deschisă, problemele nu ar fi la fel de mari, iar peștii ar putea să consume din această materie organică. Aici nu ajung nici curenții marini, a declarat, pentru DigiTv, biologul Răzvan Popescu Mirceni.

„Felicit autoritățile care patrulează și culeg cadavrele care pot ajunge pe țărm. Pe orice cadavru se pot devolta cultuti bactriene, inclusiv și cele de tipul antraxul care ar putea reprezenta o amenințare pentru sănătatea publică.

Mă îndoiesc că pot fi scoase foarte ușor. E riscant și dificil și cu niște costuri destul de mari”, explică biologul.

„Cam două, trei săptămâni după moartea lor vor fi întregi, după aceea pot apărea procedee care pot duce la dezmembrarea acestora și implicit la o difuzie a materiei organice în apă”, a mai explicat Răzvan Popescu Mirceni.

Totodată, ministrul Sănătății, Victor Costache, a spus, sâmbătă, la Iași, că în Portul Midia, acolo unde o navă încărcată cu oi s-a răsturnat la sfârșitul lunii noiembrie, există un risc biologic mare, din cauza cadavrelor în putrefacție.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Iași, că situația din Portul Midia este critică și că acolo este „risc biologic mare”.


„Am avut nenumărate ședințe de guvern pe această temă, situația este complexă, critică și știu că ministrul de Interne cu toți ministrii de resort implicați lucrează pentru găsirea unei soluții. Este un risc biologic care l-am semnalat de la început, că este evident. Corpurile care sunt în putrefacție sub apă, în regim anaerob, sunt un risc biologic mare”, a spus Victor Costache.

Potrivit acestuia, la un moment dat a existat și un blocaj la nivelul armatorului.

Nava sub pavilion Palau, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat în Portul Midia în 24 noiembrie. Autoritățile au reușit să salveze doar 254 de animale.

Sursa foto: CNAPMC Constanta

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi în Ședința de Guvern se discută Legea privind regimul zonelor libere din Portul Constanța

22 Oct 2020 1536

Licitația pentru vânzarea navei Queen Hind nu s-a ținut. Care a fost motivul

20 Oct 2020 646

Nava Queen Hind, scoasă, din nou, la licitație. Prețul, scăzut drastic

05 Oct 2020 2146

Ţigări de contrabandă, descoperite de polițiștii de frontieră în Portul Midia

18 Sep 2020 672

Ludovic Orban, la startul lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD (video)

17 Sep 2020 862

Premierul Ludovic Orban vine mâine la Constanța! Va fi însoțit de alți miniștri

16 Sep 2020 931

Schimbarea la față a Porturilor Medgidia și Ovidiu. Ce face Administrația Canalelor Navigabile în acest sens (documente)

09 Sep 2020 1338

Vizită surpriză pe Bricul Mircea

06 Aug 2020 2198

UPDATE - A intervenit și elicopterul SMURD Misiune urgentă a pompierilor. O persoană a căzut într-un tanc petrolier, în Portul Midia

03 Aug 2020 957

Navă eșuată în Portul Midia

22 Jul 2020 889

CNSC a decis Licitația pentru PUZ-ul Portului Constanța nu s-a încheiat. Afaceriștii de la Synergetic Corporation mai au o șansă la contract

30 Jun 2020 743

Nava Queen Hind, eșuată în Portul Midia, scoasă la vânzare de executorul judecătoresc. Care este prețul de pornire (document)

26 Jun 2020 2037

Peste 10.000 de pachete cu țigări de contrabandă descoperite de Garda de Coastă

22 Jun 2020 717

Agenții Zip Escort au descoperit, împreună cu Poliția de Frontieră, un autoturism cu care se făcea trafic cu țigări

22 Jun 2020 850

Acuzații de contrabandă, în Portul Midia. Ce au găsit polițiștii de la Transporturi

10 Jun 2020 1121