Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea „Paza sănătății publice era încredințată norocului și providenței divine.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Înainte de 1878, an în care Dobrogea a început să facă parte din statul român, medicii se găseau doar în câteva localități mai importante, iar restul populației apela la consultațiile care se dădeau la dispensarele unor farmacii din orașe.
 
La consult ajungeau mai ales persoanele din mediul rural, fie pentru a-și trata propria suferință, fie pentru a primi tratamentul necesar membrilor familiei care nu voiau sau nu aveau posibilitatea să vină „la oraș“.
 
„Tratamentul dela distanță era în mare favoare, altfel foarte comod, căci dispensa pe bolnav de a se deranja și a se prezenta înaintea medicului, odată ce o rudă ori un prieten își lua această sarcina de a reprezenta pe suferind“, spune medicul Hector Sarafidi în articolul „Medicina în Dobrogea“ din volumul „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească“.
 
Per ansamblu, situația nu se prezenta, deoarece nu exista un control la nivel oficial. „Fiecare își exersa meseria așa cum credea că e mai bine, iar natura făcea restul. Medicina și farmacia erau profesii libere în adevăratul înțeles al cuvântului. Așadar nu se poate vorbi de o medicină oficială cu misiunea de a veghea asupra sănătății publice, ori de vreun control din partea Statului. Măsuri contra epidemiilor, supraveghere din partea serviciului de igienă, executări de lucrări tehnice ori științifice de asanare erau lucruri necunoscute. Serviciu sanitar, așa cum îl înțelegem astăzi, nu exista, iar paza sănătății publice era încredințată norocului și providenței divine. În timp de epidemie oamenii părăsiau localitatea, fugind fiecare unde putea și revenind acasă după stingerea bolii“, scria Serafidi.
 
Însă, odată cu instalarea autorităților civile și militare în Dobrogea, starea lucrurilor s-a schimbat, fiind instalați primii medici militari: căpitanul Corvin ca primul doctor de oraș și de port la Constanța și medicul Unceanu la Tulcea. De asemenea, încă din 1878 au fost numiți și cei doi medici de județ: Drăgănescu la Constanța și Cheladino la Tulcea.
 
Schimbările care s-au făcut în domeniul sanitar au fost notabile. „Sub auspiciile civilzațiunii românești Dobrogea, din punct de vedere medical, s’a transformat imediat. Curând s’au instalat spitale în Constanța, Tulcea, Megidia, Cernavodă și Babadag, lucru foarte necesar pentru populația lipsită de mijloace și care nu avea unde a se căuta. Deasemenea s’au înființat lazarete pentru izolarea și căutarea holericilor. Cu timpul serviciul sanitar s’a organizat, medicii de plasă au urmat deaproape pe cei de județ, iar la toate orașele au fost numiți medici de oraș“, informează Sarafidi.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 1101

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 1185

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (I) (galerie foto)

05 Sep 2018 2663

#citeșteDobrogea 146 de ani de la nașterea creatorului școlii geologice românești, Gheorghe Munteanu Murgoci

20 Jul 2018 1060

#citeșteDobrogea 152 de ani de la nașterea unui dobrogean rarisim - Ioan N. Roman. „Dobrogea îi va fi pe veci recunoscătoare“ (Nicolae Iorga)

20 Jul 2018 1180

#citesteDobrogea Scriitorul dobrogean Octavian Georgescu sărbătoreşte 81 de ani

23 May 2018 799

#citesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean Spectacolul inaugural al Teatrului de Stat - „O scrisoare pierdută“, de I. L. Caragiale (1951)

22 May 2018 1267

#CitesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean Istoria preschimbării fostului Teatru de Stat în actualul Teatru Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski"

21 May 2018 1316

#citesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean „Omul care aduce… hazul”, autor Jean Badea. În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

19 May 2018 1485

#citesteDobrogea 164 de ani de la naşterea marelui român Ioan Neniţescu, prefect de Dobrogea

11 Apr 2018 1676

Jurnal de Centenar, cu universitarul Daniel Citirigă, la TVR1 „Dobrogea, împărțită și sub dublă ocupație”

07 Apr 2018 1791

#citeşteDobrogea 106 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Constanţa. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

29 Mar 2018 1261

#citeșteDobrogea La Constanța existau patru farmacii, „ceea ce era enorm pentru minuscula populație a orașului“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

28 Mar 2018 1817

#citeşteDobrogea Consecinţele fatale ale regimului excepţional din Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

27 Mar 2018 1955

#citeșteDobrogea 130 de ani de la nașterea avocatului Hurmuz Aznavorian. Destinul unui profesionist de renume

26 Mar 2018 1484